Forum

 

Gäst  

Welcome Guest, posting in this forum requires registrering.

Sidor: [1]
Ämne:Funderingar från nya Vagabond-ägare
cannon
Administratör
Inlägg: 16

Reputation: 0
Funderingar från nya Vagabond-ägare
on: March 26, 2016, 22:38

Hej!

Vi blev förra året glada ägare till en Vagabond! Efter en första härlig seglats från Stockholm upp till Norrbotten förra sommaren har vi börjat undersöka lite kring uppdatering som behöver göras och tar gärna emot råd från erfarna Vagabond-seglare.


1.Vi funderar på att flytta storskotet till rufftaket för att kunna ha en större sprayhood och även sittbrunnskapell. (och förstås få skotet ur vägen för både barn och vuxna) Enligt tidigare inlägg på detta forum verkar vi ha den grövre isomatbommen så det ska inte vara några problem på den fronten.

Men blir det bra? Vad händer med kryssegenskaperna när storskotsvinkeln ändras? Går det att twista seglet lika bra med skenan på rufftaket? Andra skillnader?


2. Rullsystem för försegel saknas och är högsta prio. Profurl är planen. Idag sitter förstagsinfästningen halvvägs ut på peket och båten känns lite väl lovgirig. Är det värt att flytta infästningen längst ut på peket för att få bättre balans? Frågan är vilken effekt det får? Våra segel är äldre dacronsegel och med nya segel skulle kanske balansen bli bra utan flytt av förstag?

Flyttar vi fram förstagsinfästningen måste väl "mothålls"-staget under peket också flyttas fram? Vilket i så fall skulle kunna trassla till sig när man fäller främre ankaret som är infällt i peket.


3. Vi byter avlastare nu och får några hål i topcoaten att fylla igen. Är det någon som vet vilken sorts vitfärg som passar till Vagabonden, så det iaf ser hyfsat likt ut?


4. Vi skulle vilja installera "single line reef" i sommar. Är det någon som har tips på en bra lösning (utan att byta bom)?


Annars är vår erfarenhet av båten så här långt mycket bra. Mycket rymlig,mysig och seglar bra. Till och med manöveregenskaperna i hamn var något bättre än förväntat.


Alla tips uppskattas!


Kjell Litwin
Medlem
Inlägg: 95

Reputation: 0
Re: Funderingar från nya Vagabond-ägare
on: July 2, 2016, 20:05

Grattis till Vagabonden. I bildbanken, ligger lite osorterat, finns bilder på hur jag ordnat det med en båge där storskotsskenan är monterad. Har satsat på sk. Tysk skotning, är mycket nöjd.


När det gäller balansen så är nog dina gamla segel en stor del till orsaken. Notera att de första (tror det gäller 17 st.) hade masten placerad mer akterut vilket senare ändrades. Jag har nummer 62 och finner båten perfekt balanserad på bidevind till halvvind. På slör så gäller det att inte ha full stor om vinden tar i, vill gärna lova upp vid dessa tillfällen, helst då om det är vågor med i spelet. På ren unsdanvind är det inga problem om du har placerat segelytorna symmetriskt.


Kjell

s/y Selene nr. 62


cannon
Administratör
Inlägg: 16

Reputation: 0
Re: Funderingar från nya Vagabond-ägare
on: August 8, 2016, 21:02

Tack för svar. Vår båt är nummer 59 så masten är nog placerad längre förut. Jag ska försöka hitta bilderna på båge och storskotsskenan.

Har låtit rullen sitta på samma ställe som tidigare på peket tills vidare.

Funderar om det är stor skillnad på kryss med självslående fock mot rullgenua. Har svårt med våra segel att nå 90 grader vid kryss med vår genua som visserligen är av äldre modell. Vad är rimligt att förvänta sig?


Många Vagabond har vad jag förstår en kryssfock på ett löstagbart intre förstag. Hur stor skillnad är det, förutsatt att både rullgenua och fock är nya moderna segel?


Miguel Midhage
Moderator
Inlägg: 69

Reputation: 0
Re: Funderingar från nya Vagabond-ägare
on: August 9, 2016, 07:26

Hej o Välkommen som Vagabondägare!


Det gör väldigt stor skillnad på bidevind o kryss, med att ha en kryssfock gentemot en överlappande rullgenua.

Kryssfocken kan skotas in till 8-10grader, dvs nästan in till masten. Genuan kan Du ju som oftast inte skota hårdare än till vanten.

Vi har bara seglat med en självslående kryssfock de senaste 10 åren, och förutom att kryss- o höjdtagningsegenskaperna blir oerhört mycket bättre så är det som att köra med automatlåda.


Vi har därtill ett enkelt arrangemang som gör att skotpunkterna kan justeras flytande från sittbrunnen. Tre småblock o en lina fram till mast o skotvagn på självslående skenan.


Som nämndes tidigare i tråden, så är fräscha segel en förutsättning för att kunna ta god höjd


X-fock o självslående samt flytande justerbara skotpunkter rekommenderas varmt 🙂


Mvh


Miguel i nr 56 Vattenvind


Kjell Litwin
Medlem
Inlägg: 95

Reputation: 0
Re: Funderingar från nya Vagabond-ägare
on: August 29, 2016, 11:58

Glad att du tycker manöveregenskaperna är hyfsade. Misstänker att du har en stor fördel så länge du inte använder en rullgenua. Räkna med att det blir ett viss vindfång när du använder rulle vilket kan göra skillnaden vid bra och sämre manöverförmåga. Detta gäller ju alla båtar men är ett känsligare kapitel för långkölare.


När det gäller gelcoaten så har jag inte lyckas hitta den rätta nyansen, tyvärr. Om du mot förmodan lyckas med det konststycket så får du nog räkna med att den "perfekta" lagningen kommer framträda var tiden går. Lagningen kommer åldras och då även färgtonen.


När det gäller slagvinklar så håller jag 90° i smult vatten (kollar spåret på behållen kurs i kartplottern). Har hyfsat nya segel. I vindar upp emot kuling använder jag kutterstaget med en x-fock på 14 kvm samt ett rev i storen (från 25,7 till 16,7 kvm). Balansen perfekt och 90° mellan slagen om sjön hunnit bygga på längden. Vid krabb sjö är det sämre.


Lycka till

Kjell

s/y Selene nr.62


arngrimur
Administratör
Inlägg: 42

Reputation: 0
Re: Funderingar från nya Vagabond-ägare
on: September 8, 2016, 05:16

Hej!

Jag har flyttat fram skotskenan fram på rufftaket. Det gör det väldigt lätt att ta sig upp och ner ur ruffen och mindre skaderisk.


Nackdelen är sämre kryssegenskaper, jag behöver skota upp skotråttan i lovart vid kryss och lätta vindar för att få bra bukting i seglet. Skotet blir nästan en extra kick och och istället för att skota så använder jag skottråttan för få rätt vinkel. Detta är inte optimalt. Funderar på att flytta tillbaka till den gamla skotskenan. Det blir mer jobb med kapellet och vi blir lite blötare under segling men det kan det vara värt.


Kjell Litwin
Medlem
Inlägg: 95

Reputation: 0
Re: Funderingar från nya Vagabond-ägare
on: September 11, 2016, 21:51

Hej,

du ska inte behöva flytta tillbaka skotskenan om den du har nu är korrekt monterad dvs. klarar de laster den blir utsatt för. Att du behöver justera travaren i sidled gör du ändå när du trimmar för olika vindförhållanden vare sig skenan sitter på rufftaket, eller som i mitt fall på båge över nedgångsluckan, alternativ originalplatsen. Betänk att flertalet nya båtar har din lösning och seglar på utan problem. Systemet är väl beprövat sedan många år tillbaka.


Kjell

s/y Selene nr. 62


cannon
Administratör
Inlägg: 16

Reputation: 0
Re: Funderingar från nya Vagabond-ägare
on: September 12, 2016, 21:39

Precis som Kjell förutspådde försämrades manöverförmågan vid back ganska rejält med det vindfång som rullen innebar. Tänk att det kan göra så stor skillnad! Någon gång när man får råd får det bli en bogprop.Tills dess gäller det att planera sina manövrer.


Lutar allt mer mot x-fock på inre förstag bara strax innanför rullen. Har läst på en del forum om att det med moderna linor går att ha förstaget insytt i seglet för att slippa ett extra förstag.

Någon som har funderat på den lösningen?


arngrimur
Administratör
Inlägg: 42

Reputation: 0
Re: Funderingar från nya Vagabond-ägare
on: February 25, 2018, 13:34

Förstår din tankegång Kjell, men som det är nu fungerar det inte att kryssa. Kan var targabågen eller seglet som gör att det inte fungerar som det ska. Vi får se till sommaren om det blir annorlunda. Lät sy om storseglet då jag upplever att det är för stort och fastnar i targabågen


/Arngrimur


Sidor: [1]
WP Forum Server by ForumPress | Lucid Crew
Version: 1.8.2 ; Sidan laddades på: 0.017 sekunder.