Forum

 

Gäst  

Welcome Guest, posting in this forum requires registrering.

Sidor: [1]
Ämne:Flöjlad propeller
Kjell Litwin
Medlem
Inlägg: 95

Reputation: 0
Flöjlad propeller
on: August 29, 2016, 12:13

Någon som använder flöjlad propeller? Funderar på byte från fast trebladig till dito ovan. Har plats för 16 tum som min nuvarande prop är på. Misstänker att det är svårt med utrymme för propellrar där bladen fälls akterut. Vridbara blad, typ Max.prop. är kanske lämpligast. Någon? Gärna med uppgifter om motorstyrka och utväxling backslag.


Kjell

s/y Selene nr.62


Miguel Midhage
Moderator
Inlägg: 69

Reputation: 0
Re: Flöjlad propeller
on: September 8, 2016, 12:22

Hej Kjell!


Känner inte till någon Vagabond 31:a med flöjlande propeller.


Alla talar dock så gott om dem. Jag hade en båtgranne för några år sedan med en Allegro 33 med just den typen av propeller. Han var gammal kappseglare, och vässade sin Allegro på alla de sätt.


Han var mycket begeistrad över flöjlande, o menade att fartökningen var 0,5 knop. Han hade därtill A) jämn o fint slipad botten B)flushade bottengenomföringar C) Ingen spalt mellan roder och skrov (som på våra).


Låt oss gärna veta hur Ditt project avlöper.


Mvh


Miguel I nr 56 Vattenvind


Kjell Litwin
Medlem
Inlägg: 95

Reputation: 0
Re: Flöjlad propeller
on: September 11, 2016, 21:39

Hej Miguel,

hoppas få dit en Max prop till nästa sommar. Blir rapport så fort jag testat. Har inte nedsänkta genomföringar men hoppas kunna få dit en slät botten. Tyvärr så har vi gapet mellan roder och köl vilket inte är optimalt men vad göra? Skulle fungera med en gummiduk som ger en jämnare övergång skrov/roder. Ingen ny idé men frågan är hur mycket vi vinner på det?


Kjell

s/y Selene nr. 62


Tamara
Medlem
Inlägg: 7

Reputation: 0
Re: Flöjlad propeller
on: September 12, 2016, 17:19

Jag har en Featherstream från Darglow sedan i våras till min MD7. Den fasta propellern var en 15×13. Jag beställde en med 16 tums diameter men lät dom beräkna lämplig stigning. Den levererades med 9 tums stigning men jag upplever att den borde vara ca 12 tum. Stigningen bestäms av en stoppkloss i navet som är lätt att byta ut. Jag upplever att båten glider bättre under segel och att propellern biter bättre i backläge. Vid motorgång är det i lite "skramlande" ljud som troligen kommer från kavitation då propellerbladen är helt plana och inte har skruvform som fasta blad har.


Mikael Hammar

Kjell Litwin
Medlem
Inlägg: 95

Reputation: 0
Re: Flöjlad propeller
on: September 16, 2016, 09:53

Hej Mikael,

läste på lite om Featherstream och det kanske blir priset som avgör valet mellan ovan och Maxprop. Verkar likna varandra och båda verkar ha nöjda kunder.

Slå en signal i nästa vecka (är förkyld nu) så får du dig en titt på Selene innan båten går upp på torra land.


Kjell Selene nr. 62


Sidor: [1]
WP Forum Server by ForumPress | Lucid Crew
Version: 1.8.2 ; Sidan laddades på: 0.013 sekunder.