Forum

 

Gäst  

Welcome Guest, posting in this forum requires registrering.

Sidor: [1]
Ämne:Värmare
Anton Westerberg
Medlem
Inlägg: 12

Reputation: 0
Värmare
on: December 12, 2016, 17:42

Jag saknar värme i min båt! Där finns en Wallas 1800 Sail installerad, den har inte varit i drift på många år och efter en tids försök att få den att gå så verkar det som om backventilen i pumpen inte håller tätt.


Hur som, jag vill installera vattenburen centralvärme! Ni som har detta, vad använder ni för kammin? Reflex, Glembring eller Eberspächer? Jag vill ha något som går på diesel och inte drar en massa ström, förutom ev. cirkulationspump och bränslepump. Hur har ni monterat dessa? Vilket effektbehov finns? Lösning för skorsten? Vad använder ni för radiatorer och vart är dessa placerade?


Tacksam för all input!


Vagabond #29 ”Yin-Yang” f.d. ”Korpen” med hemmahamn i Säffle, Vänern. Blev ägare 2014.

Pågående upprustning: har byggt helt nytt elsystem, bytt maskin och drivlina samt renoverat pentryt. Monterat extra förstag/rulle/vaterstag.

Kjell Litwin
Medlem
Inlägg: 95

Reputation: 0
Re: Värmare
on: December 15, 2016, 18:00

Hej Anton,

använder en Reflexkamin, minsta modellen. Ingen vattenburen värme. Monterad BB sida på huvudskottet i salongen. Skorstenen är dragen inne på toaletten. Viktigt är att skorstenen inte placeras för nära masten. Blir turbulens som stör draget. Själv har jag en H-skorsten vilket fungerar bättre än raka modellen.


Under sommarhalvåret så tycker jag nog att det fungerar bra utan vattenburen värme. Om man mot förmodan vill ha vattenburet så skulle jag nog ha systemet kopplat till huvudmotorns kylvatten. Blir gratis värme när motorn är igång och sedan är det bara att underhålla värmen efter att motorn är avslagen. Misstänker att det tar längre tid att få värme när du har element jämfört med direktstrålande (utan motorns hjälp). På toaletten blir det riktigt varmt från skorstenen och med en dörr öppen så kommer värmen in i förpiken till viss del. Vi sover i förpik respektive stickkoj och där får det gärna vara svalt. Kör som mest på lägsta effekt, läge 1 på en skala till 5. Det blir 1 dl i timmen. För att slippa kondens så ska tillförseln av syre till kamin tas från salongen och ej med slanganslutning till utrymmet under durkarna. Viktigt är att alltid ha ett visst övertryck i salongen för att få ett fint drag. Med doradoboxar är det enkelt. Enbart med Electroluxventiler och deras kusiner så skapas ett undertryck vilket kan ställa till det om man vill ha en väl fungerande kamin. Med sprayhood och skjutluckan öppen så kan det bli ett stort undertryck om vinden ligger på förifrån, exempelvis när man ligger ankrad.


Finns bilder på Bildbanken som visar hur kaminen sitter respektive skorsten. Kan nämnas att elementen tar plats och det är lätt att skada dessa om man är oförsiktig. Utan element så klarar du dig helt från el.


Lycka till,

Kjell Litwin

s/y Selene nr. 62


Anton Westerberg
Medlem
Inlägg: 12

Reputation: 0
Re: Värmare
on: March 27, 2017, 21:41

Tack för informationen Kjell! Jag tycker det låter som ett bra alternativ med den Reflexkamin du beskriver. Möjligtvis en fläkt för att sätta lite cirkulation på luften och sprida värmen kan vara användbart? Klart enklare att installera, utan vattenburet. Oftast behöver man inte så mycket för sommarhalvåret, några minuter med lågan av gasolköket brukar räcka för att få den värme man önskar. Helt klart värt en fundering.


Anton


Vagabond #29 ”Yin-Yang” f.d. ”Korpen” med hemmahamn i Säffle, Vänern. Blev ägare 2014.

Pågående upprustning: har byggt helt nytt elsystem, bytt maskin och drivlina samt renoverat pentryt. Monterat extra förstag/rulle/vaterstag.

Sidor: [1]
WP Forum Server by ForumPress | Lucid Crew
Version: 1.8.2 ; Sidan laddades på: 0.011 sekunder.