Forum

 

Gäst  

Welcome Guest, posting in this forum requires registrering.

Sidor: [1]
Ämne:Läckage
mikolajf
Moderator
Inlägg: 34

Reputation: 0
Läckage
on: May 1, 2017, 18:39

Idag upptäckte jag att det rinner lite vatten vid kölfästet mellan skrovet och kölen. Det verkar ha kommit igenom fästpunkter/tätningen. Vet inte hur man skall åtgärda detta före sjösättningen den 16 maj. Sikaflex hjälper väl knappast på utsidan. Läckage kommer genom kölsvinet eller möjligen bultarna som fäster kölen. Har inte kollat men det är väl svårt att komma åt bultarna under motor i kölsvinnet. Är det någon som har haft liknande problem?


Kjell Litwin
Medlem
Inlägg: 95

Reputation: 0
Re: Läckage
on: May 2, 2017, 21:03

Hej, har inte haft läckage för egen del, turligt nog.


När det gäller kölbultarna under motorn så borde du nå dem om bränsletanken plockas bort. Kanske någon variant av egen förlängare till hylsan som greppar muttern. Detta för att få mothåll när du drar muttern till kölbulten, som du når via fickor på utsidan av kölen. En del båtar har kölbultarna gängade direkt i kölen, men Vagabonden (åtminstone på nr. 62) har kölbultar som mynnar ut i fickor på kölen. Knacka bort tätningen som täcker muttern på aktuell kölbult, ta bort mutter och eventuell bricka. Gör rent och låt torka, täta sedan med Sika eller annat lämplig tätmassa. Dit med bricka och mutter samt dra åt. När det gäller att fylla fickan med tätande material så är det nog en fördel om man använder något som går att ta bort enkelt för framtida åtgärder. I ditt fall kanske en bättre behandling till hösten när båten ska upp igen.


Problemet kan vara att vattnet söker sig in mellan köl och kölsula vilket blir svårare att åtgärda på ett bra sätt utan att lätta hela kölen för omtätning. Enklaste är att rensa skarven mellan kölsula och köl för att därefter täta med mjuk tätmassa. En tätmassa som är övermålningsbar, vilket inte alla är.


Det jag undrar över är vattnet som läckt. Om det är vatten som stått hela vintern så kanske ditt läckage beror på frostsprängningar som gett sig till känna. Vagabonden är ju inte helt lätt att länsa torrt och ett tips är då att alltid hälla lite glykol ner i kölen så ett visst frostskydd erhålls inför vintern.


För egen del har jag inte rotat i dessa fickor, men vore intressant att se hur kölbulten med dess mutter ser ut, även rostfritt rostar i fel miljö om än sakta. Berätta gärna hur dina bultar ser ut om du är där och "rotar", kan vara "roligt" för oss andra att veta. Kanske ett bra alternativ när man fyller fickan är att använda fogskum som både limmar och tätar samt har slutna celler så skummet inte tar åt sig vatten. Längs ut kan man använda ett lämpligt spackel eller mjuk tätmassa som avslutning. Inget jag provat men värt att prova för den som vågar;-)


Sista tipset är att lätta på muttern inne i båten och täta inifrån för att sedan göra ett mer noggrant arbete vid nästa upptagning. Är ju inte optimalt att ha vatten stående ända upp till muttern inne i båten.


Berätta hur du gick till väga, alltid lär man sig något.


Lycka till,

Kjell, s/y Selene nr. 62


mikolajf
Moderator
Inlägg: 34

Reputation: 0
Re: Läckage
on: May 4, 2017, 08:57

Varmt tack för ditt långa och utförliga svar! Jag återkommer!


mikolajf
Moderator
Inlägg: 34

Reputation: 0
Re: Läckage
on: June 20, 2017, 09:26

Efter upprepade försök att komma åt bultarna som fäster rodret och köl mot skrovet gav

vi upp och begärde assistans från Mällarvarvet. Åtkomsten är mycket besvärligt även med förlängare.

Nu är båten där och de skall åtgärda felet. Det lär

inte bli billigt tror jag. Funderar också passa på och byta alla bordsgenomföringar när båten ligger på varvet.

Har någon gjort detta? Är det nödvändigt? Isf vilka genomföringar rekommenderas? Av rostfritt eller brons?

Hur löste ni septitanksfrågan, så att den kan tömmas utifrån? Hos mig ligger tanken under babordskojen i förpiken.

Där kan jag inte montera tömningsröret på däck. Tacksam för era synpunkter.


cannon
Administratör
Inlägg: 16

Reputation: 0
Re: Läckage
on: June 21, 2017, 18:51

Låter inte så kul med läckage där.

När vi köpte vår båt var alla genomföringar bytta till brons. Verkar också vara det som anses bäst men dyrt.

Vi har septiktanken monterad i skåpet i toaletten. Därifrån är det enkelt att under göra en t-koppling och dra upp ena slangen till en däcksgenomföring.

Men bäst vore ju om du slapp flytta tanken.


mikolajf
Moderator
Inlägg: 34

Reputation: 0
Re: Läckage
on: July 25, 2017, 18:20

Nu är felet åtgärdat. Mälarvarvet har gjort ett fint jobb. Istället för att trixa med bultarna som ligger i botten av kölsvinet har de skurit ut en rektangulär öppning i sidan av skrovet och dragit åt (byt ut) bultarna. Därefter har de plastat in öppningen igen. Det är tydligen det enklaste sättet att åtgärda läckage mellan skrov och kölen. Tack Mällarvarvet!


Kjell Litwin
Medlem
Inlägg: 95

Reputation: 0
Re: Läckage
on: July 30, 2017, 17:14

Det verkar vara en dyr affär, men vad gör man inte för sin ögonsten. Hoppas det blev till din belåtenhet. Fick du ta del av sakernas tillstånd, tänker då på eventuell korrosion på bultarna.


Nu hoppas jag att min ögonsten slipper dessa problem. Tyvärr, så är det fel som dyker upp ju äldre båten blir. Ungefär som oss människor, hur starka vi än har varit så tar åldern ut sin rätt. Kan förebyggas till viss del med gott underhåll, gäller både båt och skeppare 😉

Seglarhälsning

Kjell på s/y Selene nr.62


Sidor: [1]
WP Forum Server by ForumPress | Lucid Crew
Version: 1.8.2 ; Sidan laddades på: 0.018 sekunder.