Forum

 

Gäst  

Welcome Guest, posting in this forum requires registrering.

Sidor: [1]
Ämne:Vindroder
arngrimur
Administratör
Inlägg: 42

Reputation: 0
Vindroder
on: September 22, 2011, 14:27

Då ska jag ta upp ett gammalt kärt ämne, vindroder !!!


Vad ska man tänka på vid köp?

Villka typer finns det och vad är skillnaderna?

Vilket är 'bäst'?


Jag har själv inga erfarenheter av vindroder men är väldigt sugen på att köpa ett, synd bara att det finns så mycket som man är sugen på och pengarna inte är lika många 🙂


Kjell Litwin
Medlem
Inlägg: 95

Reputation: 0
Re: Vindroder
on: October 18, 2011, 10:10

Om vindroder finns mycket att spekulera i. Du har säkert tagit del av mitt eget tillverkade pendelservoroder, om inte finns bilder på gamla hemsidan.

Först av allt, det är roligt att ha gjort sitt eget vindroder (förutsatt att det fungerar:-). Tillika är risken mindre att någon stjäl ett hemmagjort vindroder pga att det är lätt att identifiera. Ej heller har någon klåfingrig person nytta av att ta enstaka delar när dessa knappast passar till andra modeller av vindroder.


Min erfarenhet är följande: Båt och vindroder måste passa ihop, dvs. ett bra v-roder kan fungera på en viss typ av båt men vara helt kass på en annan typ av båt. Utgå från att moderna vindroder som funnits ett tag på marknaden är bra men de kanske inte passar alla typer av båtar. Ovan gäller funktionen, däremot är det en annan sak när man kommer till kvalitén rent mekaniskt. Klent byggda samt inblandning av olika material som inte trivs tillsammans (framförallt inte i saltvatten) verkar vara ett vanlig problem om man tar del av långseglares erfarenheter (via böcker, artiklar i båtmagazin, framför allt utländska dito).


Pendelservosystemet har den fördelen att ju fortare båten seglar desto större kraft genereras för att styra båten. Det omvända gäller vid låg fart genom vattnet. Vilket system man än skaffar sig så gäller det att båten ska vara i bästa segeltrim innan vindrodret kopplas in. Självstyrningen ska inte behöva "tvinga" in båten på rätt kurs.


Har man endast erfarenhet av autopiloter så kanske man blir besviken den dag man lagt ner en mindre förmögenhet på ett vindroder och finner att båten "vinglar" fram och inte alls beter sig som när man körde med autopilot. Svaret är helt enkelt att båten kommer följa minsta vindskifte och som alla vet så "vinglar" vinden hit och dit åtskilliga grader. På öppet hav spelar det ingen roll för snittkursen kommer leda till målet. Inne i en skärgård blir det att justera kursen lite väl ofta för att det ska vara roligt. Vagabonden är ju kursstabil så för egen del använder jag mest vindrodret utomskärs. Autopiloten kommer till sin rätt när jag går för motor.


Känslan med ett vindroder som fungerar, drar ingen ström och arbetar ljudlöst måste upplevas. Finns annat roligt ombord att göra än att sitta timmar vid rodret enlig mitt sett att se. Till sist, ett vindroder ska trimmas in med båten vilket kan ta sin tid. Olika trim för olika vind och sjöförhållanden. Den vise inser att det tar längre tid att bli "kompis" med ett vindstyrningssystem jämfört med att koppla in en autopilot. Men belöningen blir desto större när det fungerar.


Leif
Medlem
Inlägg: 11

Reputation: 0
Re: Vindroder
on: November 1, 2011, 09:30

Erfarenhet kan man vel ikke sige, at jeg har – endnu. Men jeg skal have et Aries vindror monteret inden næste sæson.

http://www.selfsteer.dk/

Jeg har læst og hørt meget godt om det, og Peter har tidligere monteret et på en V31 med godt resultat. Så om et års tid kan jeg vel sige, om det fungerer godt.

Mvh

Leif DEN24


Leif
Medlem
Inlägg: 11

Reputation: 0
Re: Vindroder
on: November 21, 2011, 09:28

Så sidder der et fint Aries vindror på S/Y Grace. Det skal blive spændende at afprøve det, når båden er tilbage i sit rette element til april. Kan næsten ikke vente 🙂


Kjell Litwin
Medlem
Inlägg: 95

Reputation: 0
Re: Vindroder
on: November 21, 2011, 22:16

Grattis Leif,

Kan meddela att Milo Dahlman är jättenöjd med sitt Aries.

Vore intressant att se en bild av denna typ av vindroder på en Vagabond.

När du provat så låt oss ta del av din utvärdering, förhoppningsvis en test i hårt väder är värdefullt.

När det blåser hårt och skepparen behöver vila, det är då båt och vindroder ska ta hand om besättningen.

Lycka till!


susieQ
Administratör
Inlägg: 72

Reputation: 0
Re: Vindroder
on: November 25, 2011, 23:13

Jag håller på att montera ett "koster"-vindroder på min Vagabond. Vad jag hört så var det en tidigare vagabondägare som byggde kopior på Koster-vindrodret i mindre serie, och sålde till andra Vagabondare, men dubblade vissa dimensioner i konstruktionen. Jag fick vindrodret det med båten. Återkommer med rapport när jag monterat och testat det ordentligt!


Leif
Medlem
Inlägg: 11

Reputation: 0
Re: Vindroder
on: May 23, 2012, 09:33

Aries vindroret er nu afprøvet under lidt forskellige vindforhold.

10-14 m/s agten for tværs i Kattegat: Fantastisk funktion, helt ubesværet og kompetent, absolut ingen behov for "manuel" indgriben eller justering, når man vel har koblet roret ind. Gik bare for fuldt udrullet genua, ingen stor.

2-4 m/s og fladt vand i Øresund: Duer ikke. Der er simpelthen for lidt vind til at roret kan styre ordentligt, men så har man jo en autopilot. Funderer på, om en "letvindsfane" med større areal kunne være en løsning.

Men so far er konklusionen, at det er et rigtig godt tredie besætningsmedlem, når Iris og jeg sejler alene.


arngrimur
Administratör
Inlägg: 42

Reputation: 0
Re: Vindroder
on: May 23, 2012, 17:22

Roligt att höra att du är nöjd med ditt Aries vindroder. Om jag kommer ner mot Köpenhamn i år kanske det går att beskåda. Vi ska neråt mot Danmark och Tyskland i v. 26,27 och 28


Leif
Medlem
Inlägg: 11

Reputation: 0
Re: Vindroder
on: May 24, 2012, 06:45

Da skal I være så velkomne Arngrimur. Vi skal først på semester fra v. 30, så vi er i København på det tidspunkt.


susieQ
Administratör
Inlägg: 72

Reputation: 0
Re: Vindroder
on: July 30, 2012, 19:23

Provade ut mitt koster-vindroder lite närmare och fick det inte att fungera tillfredställande på någon bog förutom kryssen. Ringde runt till tidigare ägare av min båt (jag fick med vindrodret med båten) samt lite andra vagabondare som haft koster vindroder och fick höra att ingen fått någon ordning på det. Vindrodret koster verkar passa bättre på allegrobåtarna, OE32, L32, etc som har ett lite högre roderaxelcentrum (rodret viks inte på samma sätt vid utslag).


Bytte till ett sailomat. Dvs pendel-servo principen. Det fungerade bra direkt.

Så här ser det ut in-action: http://www.youtube.com/watch?v=lJfAd6mTM8g&feature=youtu.be


Sidor: [1]
WP Forum Server by ForumPress | Lucid Crew
Version: 1.8.2 ; Sidan laddades på: 0.028 sekunder.