Forum

 

Gäst  

Welcome Guest, posting in this forum requires registrering.

Sidor: [1]
Ämne:Gasinstallation
susieQ
Administratör
Inlägg: 72

Reputation: 0
Gasinstallation
on: November 29, 2011, 13:05

Hej,


Vi skall byta ut gamla fotogenspisen mot en gasspis, och funderar på vart man bör installera gasflaskan. Har du gjort någon genomtänkt lösning på din Vagabond så dela gärna med dig om denna!


Hälsningar

Fredrik


Kjell Litwin
Medlem
Inlägg: 95

Reputation: 0
Re: Gasinstallation
on: November 30, 2011, 18:59

Hej Fredrik,

tidigare ägare placerade en gastät hink på en hylla under överdelen av sittsargen i bb stuvfack. Dränering till sittbrunn. Reservtuben har jag fastspänd akterkant i sittbrunn. Fungerar att byta om man ligger still, krångligt under segling. Finns bild i galleriet som visar installationen.

Har funderat så smått på att ha båda tuberna i framkant på sittbrunn. Bygga en låda som kan fungera som ett bridgedeck. Har inte gjort några mätningar så jag vet inte om det kommer blockera luckan till stuvfacket. Men om det fungerar så borde det vara en hyfsat bra lösning. Dräneringen av läckande tuber är inget problem så länge självlänsarna mynnar ut ovan vattenlinjen. Finns nya direktiv gällande gasolinstallation. Nu är det tillåtet att använda slang längre än 1,5 m förutsatt att det är godkänt för gasol och har maskinpressade ändstycken, dvs inga kopplingar med slangklämmor. På långsegling utanför norden är det en fördel att använda större tuber vilket är lättare att få fyllda. Men var placerar man sådana ombord på en Vagabond?


Får se om det kommer in några andra förslag.


Seglarhälsning

nr. 62


Koster
Medlem
Inlägg: 3

Reputation: 0
Re: Gasinstallation
on: November 30, 2011, 19:55

Hej,


På vor Vagabond (nr. 71) står gasflaskan i en fast monterat gastät behållare i akterrummet under akterlugen med separat dränering ut ovan vattenlinjen. Dräneringsventilen er i brons som alla dräneringsventiler i båten og kan stängs fast enligt monteringsföreskrifter (i alla fall danska) beträffande gasinstallationer i båtar er dette vist inte tillåten. Men jag tyckar at alla dränerinsventiler gennem skroven principielt bör kunna stängs av.


Hälsningar


Hans-Jörgen


Kjell Litwin
Medlem
Inlägg: 95

Reputation: 0
Re: Gasinstallation
on: November 30, 2011, 22:48

Hej H-J,

Hur stor är flaskan? Har du reservflaskan i samma utrymme?

Om jag minns rätt så ska alla genomföringar under 30 cm över vattenlinjen ha avstängningskran. Detta lärde jag mig någon gång under 80-talet så uppgiften är gammal men verkar ändock vara en klok åtgärd.

Vilken typ av gasledning använder du?


Kjell nr. 62


Koster
Medlem
Inlägg: 3

Reputation: 0
Re: Gasinstallation
on: December 1, 2011, 11:55

Hej Kjell


Gasflaskan er liten vist 2 kg tror jag men det er tilräckligt til vores behov; vantligtvis seglar vi runt 4 – 5 veckar varje sommer och som nämnat er en 2 kg flaska notmalt tilräckligt för os för en säsong. Vanligtvis har vi inte med reserveflaska, men jag skulla mena at der er tilräckligt med utrymme i akterrummet til en reserveflaska (i alla fall en 2 kg flaska).


Gasledningen er kopparrör från flaskan til spisen fast det sista stycka til spisen er gummislanga.


Här i våren 2011 fick vi installeret en ny gasospis (Eno) och i den förbindelse blev gasinstallationen kollat.


Tyckar i övrigt at Vagabonden er er skön båt! Dock er havnemanövrar ofta et problem! Men man får lära.


Många hälsningar


Hans-Jörgen


Miguel Midhage
Moderator
Inlägg: 69

Reputation: 0
Re: Gasinstallation
on: December 2, 2011, 10:54

Hej!

Vi har gas-spis (Eno) samt vattenburen värme med gas-panna (GasTherm). Vi har 2 stycken PC 5-flaskor ombord. En är mao reserv. Förbrukningsflaskan är placerad i utrymmet under fördäcksluckan samt med ett litet dräneringshål i botten på utrymmet. Utrymmet är helt isolerat från övriga utrymmenn. Funktionen har varit oklanderlig. (Kul att vi får kommentarer från övriga Norden. Det tycker vi är väldigt trevligt)!


Mycket Nöje


Miguel i nr 56 Vattenvind


susieQ
Administratör
Inlägg: 72

Reputation: 0
Re: Gasinstallation
on: December 4, 2011, 03:08

Tack för alla svar!


Jag sitter här och funderar över varför man egentligen oftast har flaskan utanför "salongen" (nästan alltid i någon av sittbrunnsluckorna). Jag menar, att om flaskan börjar pysa, och den gastäta och länsade behållaren inte är tät, då kommer ju ändå gasen att leta sig ner i kölsvin och i förlängningen fylla salongen.


Varför inte ställa en PC10:a i en gastät och till fribord länsad behållare uppe på styrbord sjökoj? Alltså den där lilla barnkojen som iaf jag aldrig använt till något vettigt utöver förvaring. Då har man också kortare till huvudkranen om man vill stänga den för natten.


susieQ
Administratör
Inlägg: 72

Reputation: 0
Re: Gasinstallation
on: July 30, 2012, 20:35

Blev till slut så att jag plastade en hylla av marinplywood längst fribordet längst förut i babords sittbrunnsstuv. En enkel vitmålad trähylla med stagning av några trianglar underifrån samt en list fastplastad i skottet mot pentryt. Måttanpassade så att jag skulle kunna få plats med två stycken plasttunnor av denna typ (http://www.granngarden.se/product/fodertunna-50-l-svart-m-lock). Dessa tunnor är mer eller mindre perfekt i storlek för att hålla en PC5 flaska (5 kilos kompositflaskan), är i tjockt robust material samt levereras med ett vakumtätt snäpplock man trycker på tunnan. Monterade vanliga bordsgenomföringar i mässing i botten på tunnorna och länsade dessa ut till en genomföring utombords i höjd strax under hyllan (genomföringen blev då cirka 30 cm över vattenlinjen). Eftersom tunnorna är mer eller mindre gastäta så skapas ett vattenlås så när båten lutar så bör det inte komma in några större mängder vatten i tunnan.


Eftersom hyllan är plastad en bit upp på fribordet så offrades ingen golvplats i stuvfacket för denna lösning.


susieQ
Administratör
Inlägg: 72

Reputation: 0
Re: Gasinstallation
on: July 30, 2012, 20:37

Glömde säga att jag också plastade fast 6 metallbeslag på friborden så att jag kunde spänna fast tunnorna med spännband. Tunnorna sitter som berget och rör sig inte en centimeter.


Sidor: [1]
WP Forum Server by ForumPress | Lucid Crew
Version: 1.8.2 ; Sidan laddades på: 0.022 sekunder.