Forum

 

Gäst  

Welcome Guest, posting in this forum requires registrering.

Sidor: [1]
Ämne:Fötter till mantågsstöttor
Kjell Litwin
Medlem
Inlägg: 95

Reputation: 0
Fötter till mantågsstöttor
on: December 2, 2011, 19:54

Finns bilder (nya bilder läggs längst bak)på ett alternativ till de gjutna aluminiumfötterna till mantågsstöttorna. Har ej kunnat lossa stöttorna pga korrosion tidigare, därav bytet.

Alla stöttorna på SB-sidan bröts av med en ljudlig smäll för några år sedan (utan yttre fysisk påverkan). Fick fräsa ur stumparna som satt kvar, ett mycket drygt jobb. Orsaken som jag tror ligger bakom haveriet var spänningskorrosion. Tidigare ägaren hade satt ann mantågen ordentligt hårt. Detta och båten i Medelhavet med dess sälta tillika värme orsakade spänningskorrosionen. Ett fenomen som är väl dokumenterat. Lärdom är att inte ha mantågen onödigt hårt ansatt. Fetta in stöttorna och lossa dem åtminstone en gång om året, fungerade för mig tills jag lät båten ligga kvar i sjön senaste vintern. Missade då att lossa stöttorna och vips så sitter även de nya fast. Att få stöttorna knäckta under semestern är inte alltför roligt. Men nu är det slut på detta problem ombord på nr. 62.

NB i en kommentar till en av bilderna står det att jag ska "avisolera" vagnsbultarna. Ska vara ISOLERA.


Kjell

s/y Selene nr. 62


susieQ
Administratör
Inlägg: 72

Reputation: 0
Re: Fötter till mantågsstöttor
on: December 4, 2011, 02:43

Snyggt jobbat Kjell!


Mina hållare är dock hittills helt oförstörda. Min båt har mest seglats i mälaren tidigare. Jag undrar om man skulle kunna göra som så att man skulle byta ut den rostfria M8-bult som jag skruvar fast stöttorna med nere i alu-hållaren, till en bult i ett oändlare material än rostfritt och aluminium, exempelvis en i förzinkat stål. Dessa kan man sedan byta ut vid behov. En offeranod alltså.


Fredrik


Kjell Litwin
Medlem
Inlägg: 95

Reputation: 0
Re: Fötter till mantågsstöttor
on: December 4, 2011, 18:23

Du behöver inte byta ut bulten som går genom däck, den bulten kommer du kunna lossa. Skruvarna genom relingslisten fick jag borra ur de var helt fastkorroderade liksom de flesta av stöttorna.

Jag täckte bultskallarna på de genomgående bultarna med sikaflex (tidigare ägaren borde ha gjort det när allt var nytt)vilket bidrog till ett viss skydd. Det är något att tänka på nu när ni planerar segling i saltare vatten än Östersjön.


Kjell

s/y Selene nr. 62


susieQ
Administratör
Inlägg: 72

Reputation: 0
Re: Fötter till mantågsstöttor
on: December 4, 2011, 21:29

Nu vet jag inte hur det här med spänningskorrosion fungerar. Det kanske inte fungerar som elektrolytisk korrosion, och man kanske bara löser det genom att skruva åt lite lösare. Men det jag menar är att den bult/skruv som man "klämmer fast" stöttan med nere i foten, dvs den man lossar på varje år för att ta bort stöttorna, om den skulle vara i förzinkat stål, dvs ett material lägre ner på spänningsskalan än både aluminium och rostfritt, så skulle den vara i kontakt med det rostfria och aluminiumen, och därför agera offeranod? Om man har en rostfri skruv får aluminiumet, dvs i första hand gängorna i foten, istället vara det som fräter först (mindre bra).


Men som sagt, man kanske inte löser spänningskorrision med en offeranod? Det kanske är mekaniskt?


Kjell Litwin
Medlem
Inlägg: 95

Reputation: 0
Re: Fötter till mantågsstöttor
on: December 4, 2011, 22:19

Missförstod dig. Vad det gäller låsskruven så är ju den endast för att inte stöttan ska kunna lyftas ut ur foten av misstag. Ett alternativ är att du borrar ett genomgående hål genom fot och stötta. Exempelvis 6 mm och använder en 5 mm maskingängad skruv som du klätt med någon typ av slang så du isolerar skruven från foten. Även brickor som isolerar mutter och skalle då borde problemet löst.


Spänningskorrosion är helt enkelt material (vanligast mässing och rostfritt) som har inre spänningar inbyggt i sig och som blir utsatt för yttre påverkan. Rostfritt gillar inte värme och sälta. Inte ovanligt att röstjärn spricker utav den orsaken (ansättningen av vanten orsakar här spänningen i materialet). Gällande mässing så har jag ett talande exempel i min barometer som skruvades fast för hårt i skottet på min förra båt. Från skruvhålen har jag nu stora sprickor, tyvärr. Därför är det bra om man går upp en storlek mer än vad man behöver för hållfasthetens skull när man skaffar röstjärn tex.


Kjell

s/y Selene nr. 62


Miguel Midhage
Moderator
Inlägg: 69

Reputation: 0
Re: F�¶tter till mant�¥gsst�¶ttor
on: December 5, 2011, 10:54

Hej


Det verkar som jag är i gott sällskap med mina kverulerande stöttor och fötter till dessa.

Varje år har jag haft ett elände med att de RF manttågsstöttor kärvar i manttågsfötterna av Al. Jag har fått slå ur stöttorna med slägga varje höst inför att båten skall täckas.

Att dessa två metaller inte passar väl ihop, är väl känt och det sitter mycket riktigt en plasthylsa mellan Al och RF. Dessa hylsor har dock med åren fallit i smulor, och jag har förtvivlat letat efter ersättare. Lösningen har blivit skarvstycken till PE-rör. De passar i såväl hylsa som runt stötta.

Jag var också tvungen att göra något åt att gängorna till låsskruven var bort-korroderade. Skruvarna trillade mao ur, och mantågsstöttorna for ut ur fötterna.

Jag gjorde som Ni diskuterat: borrat ett genomgående hål i aluminium-foten, samt satt dit en RF genomgående skruv med två RF brickor och dito kupolmutter. Det borrade hålet är 5 mm och skruven 4 mm.

Detta var för fem år sedan jag gjorde den beskrivna åtgärden, och det har fungerat bra. Godset i fötterna är kraftigt, och jag har svårt att förställa mig att det påverkat hållfastheten så värst mycket, men osvuret är bäst.

Dock har jag ingen isolering mellan skruv och fot, men det låter som en klok åtgärd.


Mycket nöje


Miguel inr 56 Vattenvind


arngrimur
Administratör
Inlägg: 42

Reputation: 0
Re: Fötter till mantågsstöttor
on: December 12, 2011, 15:24

När jag bytte mantågsfötterna förra året köpta jag nya på Viking Yachting, då köpte jag även rören separat som isolerar mellan fot och stötta.


Sidor: [1]
WP Forum Server by ForumPress | Lucid Crew
Version: 1.8.2 ; Sidan laddades på: 0.018 sekunder.