Forum

 

Gäst  

Welcome Guest, posting in this forum requires registrering.

Sidor: [1] 2
Ämne:Boding Segel?
susieQ
Administratör
Inlägg: 72

Reputation: 0
Boding Segel?
on: December 4, 2011, 16:21

Är det någon som beställt nya segel till sin Vagabond via Boding? Dom hävdade att de hade sytt till Vagabonden tidigare.


Jag har beställt en ny stor och en genua från dem för ett par månader sen, och läste nu denna mycket bekymmersamma historia:

http://hem.passagen.se/heldmann/


Vi ska sticka på långfärd nästa sommar och har inte tid med sånt där skit.


Fredrik


Kjell Litwin
Medlem
Inlägg: 95

Reputation: 0
Re: Boding Segel?
on: December 4, 2011, 19:50

Hej Fredrik,

ingen rolig läsning. Jag har oxå beställt stor och genua 2 från Boding. Hade en kille nere som tog mått medan masten var på. Begärde att få måtten på deras segel innan de börjar sy vilket oxå skedde. Deras förslag på en genua där underliket svepte nära däcket var jag inte så förtjust i. Skickade ritning med de mått som jag önskade och fick det godkänt (förliket något kortare, skothornet ca 1.15 m över däck samt 2 kvm mindre). Storen fick vi rätt från början vad gäller mastliket och i stort sett underliket oxå. Tog och mätte alla mått enligt Seldens guide, bomprofil, mastprofil samt fotat fallhornet och revringar och skickade in till Boding. Det jag ändrade på var deras placering av de två rev jag beställt. Har endast två mycket djupa rev jämfört med standard vilket passat mig bra.


På min förfrågan om hur djup buk de skulle sy in i storen så var jag inte nöjd med svaret. Detta svar fick jag:

"Ang buken så är det svårt att uttrycka den i ”tal”. Vi gör en modern buk, vilket innebär att seglet är mycket planare än hur man gjorde seglen på 70 och 80 talet. Seglet är trimbart, vilket innebär att när du tar hem max på uthalet är seglet nästan helt plant. Och när du släpper på uthalet då får du en fin buk i nedre delen."

Enligt ovan så skulle det inte ha någon betydelse av vilken båt man har ex. smal, bred, tung, lätt, fyllighet, kölformation, riggtyp, samt samverkan med försegel mm. Nu hoppas jag på ett segel jag är nöjd med trots allt. Är inte intresserad av ändringar i efterhand.


Betonade särskilt att jag vill ha ett akterlik som går fritt från akterstaget även vilka sidor jag önskar första respektive andra revet ska vara på. Kan tilläggas att riggen till min båt är beställd hos Selden till en annan båttyp än Vagabonden. Köparen löste aldrig ut riggen vilken sedemera blev köpt av tidigare ägaren till min båt. För att vara på säkra sidan bör egna mått tas på riggen så man undviker överraskningar när man provar sina nya segel. Segelmakarna har ju grunddata om de flesta båtar men kan mycket väl tänka mig att master o bommar köps begagnat (allt för att hålla kostnaden nere bland självbyggarna). Och hur ofta får man det rätt vid sådana tillfällen?


Till sist, köpte en ny stormfock av Boding förra året. Är nöjd med arbetet. Har inte seglat med det endast haft det uppe och kollat av skotpunkterna och knopat dit skot som är permanent fastsatta till seglet. Ska experimentera lite till sommaren. Blir ett par extra vinchar monterade i sittbrunnen till stormfocken och backstagen. Kommer då att kunna föra två försegel, det ena på kutterstaget, snyggt men om det är effektivt är en annan sak, rapport kommer när jag testat.


Kjell

s/y Selene nr. 62


Leif
Medlem
Inlägg: 11

Reputation: 0
Re: Boding Segel?
on: December 5, 2011, 10:50

"Spændende" læsning må man sige! Jeg har bestilt en selvslående fok hos dem. Skal rapportere, når den er afprøvet til foråret.

Forventer at købe ny genua og stor om 2-3 år, så dine erfaringer Fredrik, skal blive interessante.

Mvh

Leif


susieQ
Administratör
Inlägg: 72

Reputation: 0
Re: Boding Segel?
on: December 5, 2011, 14:00

Boding gav mig en referenskund för segel till Vagabonden. Talade ägare till Vagabond nr 18, och han var nöjd med sin stor och sin genua han fick levererad från Boding.


Nummer 18 kommer också snart att gå med i klubben 🙂


susieQ
Administratör
Inlägg: 72

Reputation: 0
Re: Boding Segel?
on: December 5, 2011, 14:05

Vill också tillägga att för en extra avgift på 4% får man hos Boding förstärkningar på vissa slitpunkter på sina segel. Trippla sömmar, dubbel duk och dubbla band på vissa ställen, etc. Så särskilt om man ska ut och långsegla är det ju inte dumt att ha detta.


susieQ
Administratör
Inlägg: 72

Reputation: 0
Re: Boding Segel?
on: December 5, 2011, 14:06

Citat från Leif på December 5, 2011, 10:50

Forventer at købe ny genua og stor om 2-3 år, så dine erfaringer Fredrik, skal blive interessante.

Mvh

Leif


Jag återkommer med full rapport


aquatus
Medlem
Inlägg: 24

Reputation: 0
Re: Boding Segel?
on: December 5, 2011, 19:02

Är seglen ni beställt sydda i Svergie eller Polen? Boding låter sy 80 -90 % av segeln i Polen. Datateknik har möjliggjort denna överföring av datafiler med form och mått. Har man minsta anledning att misstänka att riggen avviker från standard ska man mäta alla mått i riggen som oxså Kjell gjort. Förr kunde man tala direkt med segelsömmaren som oxså kom och själv mätte upp riggen. det finns fortfarande några sådana leverantörer av segel.

Priserna på segel är nu pressade pga. importsegel(billigare arbetskraft), och fel kan uppstå i kommunikationen mellan den som tar emot beställning av kunden och utföraren.

//aquatus


susieQ
Administratör
Inlägg: 72

Reputation: 0
Re: Boding Segel?
on: December 6, 2011, 00:24

Boding tillverkar också i Kina. Mitt segel skulle skäras ut i Kina.


aquatus
Medlem
Inlägg: 24

Reputation: 0
Re: Boding Segel?
on: December 6, 2011, 09:52

Det gör inte saken lättare. En segelritning med alla mått är att rekommendera, speciellt runt hals och skothorn på storen. Om Du väljer lösfotat bomlik så var någa med att få en kraftigare(längre) travare i bommen. Genua på rulle är det oxså viktigt att ge segelmakaren modell, typ, och storlek på rullen. Ett bra tips är att bifoga ett foto med måtten införda. På segelmakarnas hemsidor finns ofta bra skisser på hur och vilka mått som ska tas.

//aquatus


susieQ
Administratör
Inlägg: 72

Reputation: 0
Re: Boding Segel?
on: December 6, 2011, 17:54

Jag har tagit alla mått de efterfrågade. Naturligtvis ska man göra detta på en båt som Vagabond.


Sidor: [1] 2
WP Forum Server by ForumPress | Lucid Crew
Version: 1.8.2 ; Sidan laddades på: 0.023 sekunder.