Forum

 

Gäst  

Welcome Guest, posting in this forum requires registrering.

Sidor: [1] 2
Ämne:Lovgirighet
susieQ
Administratör
Inlägg: 72

Reputation: 0
Lovgirighet
on: December 7, 2011, 21:07

Hejsan,


Kosterbåtar sägs ju vara lovgiriga. Min Vagabond, som iofs för närvarande har 15 år gamla segel, är ganska kämpig vid kryss. Min Vagabond nr 17 var för övrigt den första Vagabonden där masten flyttades fram en aning för att motverka lovgirighet.


Vad är det egentligen på Vagabonden som gör den lovgirig? Och hur är din Vagabond i olika segelriktningar och vad gör du för att trimma bort det?


För att starta igång tråden så har jag läst att exempelvis följande åtgärder kan vara bra bra för att generellt minska lovgirighet (utan att göra några större ingrepp på båt och rigg):


* Plana ut storen

* Öka segelytan föröver

* Mer vikt i förskepp eller mindre vikt akterut

* Flytta fram försegel ut på peke

* Spänn akterstaget hårt


Några fler tips?


Hälsningar

Fredrik


Kjell Litwin
Medlem
Inlägg: 95

Reputation: 0
Re: Lovgirighet
on: December 7, 2011, 23:13

En orsak till din lovgirighet är nog dina segel som borde vara uttjänta vid det här laget (15 år) om de har använts var säsong. Som du nämnde så flyttades masten fram ca 25 cm, vilket för oss in på en annan orsak till lovgirighet. Nämligen den där konstruktören missat att få till det vid ritbordet när han designar båten. Nu är båtskrovet som det är så det blir seglen vi får koncentrera oss på. Kostern seglar bäst med en krängning runt 20 grader gällande kryssen. Alltså bör vi undvika större krängning (om inte annat så blir det mer bekvämt ombord) och innan vi tar första revet ska vi ha tagit hem på cunningham och uthal och krummat masten den lilla bit vi nu kan med en mastheadrigg. Vi ser också till att kicktaljan är lös så vi kan spilla vind i toppen på storen.


Jag har en bra balans i min båt troligtvis för att jag inte för någon genua 1, har 2:an som största försegel. Av lathet så börjar jag att ta in några rull på genuan men båten seglar bättre om jag börjar med ett rev i storen och sedan fortsätter med några rull på genuan om det visar sig att vinden tilltar ytterliga. Oftast har det räckt med ovanstående men har möjlighet att rulla in något ytterligare men då får jag falla av pga. den dåliga formen genuan intar. Om jag absolut vill hålla höjd (kan vara helt omöjligt om svår sjö råder) och vinden drar sig mot ca.14 m/s + så rullar jag in genuan helt och sätter kryssfocken (14 kvm) på inre förstaget och får en fin kombination. Med tanke på att jag endast har två djupa rev så har jag tills nu klarat mig bra med ett rev taget. Nästa steg blir att ta det andra revet och fortsätta med kryssfocken.


Så långt sträcker sig min erfarenhet av Vagabonden. Den dag jag råkar ut för starkare vindar (> 16 m/s)så blir det att sätta stormfocken. Det seglet och två rev i storen bör fungera upp till 18 m/s sedan blir det att segla enbart på stormfocken alternativt storen. Tror dock att stormfocken är ett bättre val. Är vinden jämn och inte alltför byig så kan det bli en fin segling (vindrodret styr) men vid byig vind så blir det jobbigt hur man än gör. På långsegling ute på öppet hav med lite trafik så är problemen mindre jämfört med segling i farvatten med mycket trafik och nära till land.


Med nya segel kommer det säkert att bli stor skillnad i balansen. När du sedan använder ditt vindroder så är det en fördel (om inte ett måste) att ha bra balans i båten.


Det största felet man gör är att skota för hårt och håller för högt i vind (gäller även mig), lätta ur tills det tenderar till inslag och fall några grader så blir det fart i båten.


Kjell

s/y Selene nr. 62


Miguel Midhage
Moderator
Inlägg: 69

Reputation: 0
Re: Lovgirighet
on: December 13, 2011, 10:33

Hej!


Jag instämmer helt med föregående talare. Några kommentarer i tillägg:


Nya segel: Ni får en helt annan båt. De vi hade var också 15 år. Vi bytte till moderna laminatsegel 2002, och plötsligt så var det idé att börja lära sig trimma segel och rigg. Den blev inte alls lika lovgirig längre med nya segel.

Det spelade tidigare ingen roll tidigare hur man än försökte trimma.


Storkotsskena med en flytande skotpunkt: I tillägg till att kicken släpps. När vinden ökar flyttar vi storskotspunkten upp i lovart, och får då en fin laminär vind i toppen på storseglet. (Bommen skall dock aldrig trimmas lovart om centrum-linjen). Det krängande momentet minskar, och båten går bättre.


Vagabonden har, som Ni säkert sett i hamnarna, förhållandevis hög mast. Ofta i paritet med 35-fotare. Det gör att trimmet av toppen på storseglet blir viktig, då ”hävstångs-effekten” blir påtaglig när vinden friskar i. Som sagt en storskotsskena med trim-möjligheter är då en viktig komponent. Vi har en ”Rutgersson”, som fungerat mycket bra.


Mycket nöje


Miguel i nr 56 Vattenvind


Miguel Midhage
Moderator
Inlägg: 69

Reputation: 0
Re: Lovgirighet
on: January 3, 2012, 09:33

Jag kan i tillägg nämna att vi haft våra segel inne på underhållsarbete i vinter hos UK Syversen.

Jag fick då tillfälle att tala med min segelmakare, och vi diskuterade materialval i storseglet. Han sade att på tyngre båtar, som Vagabond 31 så tänjs dukar i dacron ut fortare än i lättare båtar. Redan efter 2-4 år kan bukigheten göra sig påtagligt kännbar, med lovgirighet och krängning som påföljd. Jag skulle tro att en hel del av hemligheten för Fredrik för att få ett behagligare liv på kryssen ligger just i nya segel. Men det är klart, det är ju inte ett gratis-nöje….

Mvh

Miguel i nr 56 Vattenvind


aquatus
Medlem
Inlägg: 24

Reputation: 0
Re: Lovgirighet
on: January 3, 2012, 17:09

Ni har alla svaret på varför Vagabonden är lovgirig. Orsaken är storseglet! ett billigare alternativ till att köpa ny formstabil duk i storen är att reva storen tidigt på kryssen, redan vid 7 m/s tar jag in första revet utan att förlora VMG. Visserligen har jag en självslående kryssfock på 24 kvm, men låt säga att jag vinner 0,5 knop i fart och någon grad i höjd pga focken. Ett lättare alternativ till att reva kan vara att tvista storen ordentligt så den spiller vinden i toppen om det är en tillfällig vindökning. Bilden på hemsidan seglar jag i byig vind runt 10-12 m/s i medelvind och ett stort inslag i storen för att erhålla balans.

aquatus


Gäst
Medlem
Inlägg: 2

Reputation: 0
Re: Lovgirighet
on: February 9, 2012, 17:09

Jag har flyttat fram förstaget ca 80 cm på en peke. En helt ny båt som balanserar väl på alla vindar.

Mina segel har varit med i 28 säsonger och är definitivt inte de bästa, men det stora problemet är att båttypen skall ha en rejäl peke så att segelcentrum flyttas fram. Se för övrigt på mitt inlägg

"Nykonstruerad peke" under teknik.


susieQ
Administratör
Inlägg: 72

Reputation: 0
Re: Lovgirighet
on: February 10, 2012, 16:04

Tack för alla svar!


Nu är jag bara en glad amatör gällande segeltrim, men jag har funderat lite kring det här hur man tänker när man designar en rigg. När man ritar upp hur en rigg skall se ut så antar jag att man försöker göra den så balanserad som möjligt, då förseglet vill dra båten åt ett håll och storseglet åt det andra. Jag har också hört att man som en säkerhetsdetalj ritar riggen Något lovgirig, om man skulle plumsa i så går båten då upp i vind och stannar. Naturligtvis måste bägge segel vara uppe för att få bra balans. Men det jag undrar över, är vilket försegel riggen normalt är ritad för med den bästa balansen i åtanke? Det måste väl ändå vara en fock (100%)?


Oavsett om man har nya eller gamla segel, har man väl naturligtvis problem med balansen när man kryssar med sin genua 1:a (150%) som försegel? Och det skulle vara en helt annan historia om jag seglar med min kryssfock? Men jag måste tänka fel här för om man kryssar med en jättegenua som försegel ska väl båten ändå falla mer än lova? Jag får inte ihop det här.


Kjell Litwin
Medlem
Inlägg: 95

Reputation: 0
Re: Lovgirighet
on: February 10, 2012, 18:53

Om vi håller oss till segelbåtar som ritas för att få så allrounda egenskaper som möjligt (utan hänsyn till handicapsregler eller övrigt som exempelvis bra undanvindsegenskaper) så är det brukligt att man utgår från bidevindsegenskaperna vid 7 – 8 m/s skenbar vind och då med krysstället (full stor och 100 % förtriangel). Här är önskemålet att den seglar väl både vad gäller fart, krängning, höjdtagning samt ha lugna rörelser i sjön. Med detta sagt så är det inte en extremt bra kryssbåt som eftersträvas för då plötsligt missar man andra egenskaper som en allround båt bör ha, här kommer ordet lagom till sin rätt. Även båtens användningsområde, om segelbåten är tänkt som långfärdsbåt eller för skyddade vatten enbart, avgör var man lägger tonvikten på egenskaperna. Segelbåten är ju en kompremiss trots allt.


Ett roderutslag på 3 till 5 grader ger ett bättre lyft samt mer känsla vid seglingen (och roligare). Därtill kommer båten lova upp (som du skriver) om man har oturen att trilla överbord.


Om båten seglar väl med krysstället så är det inget som säger att den inte gör det med en 150 % genua. Betänk att du seglar i olika vindstyrkor. Nu kan du ju ha en genua av samma storlek men för olika vindstyrkor (en lätt eller tung genua). Med den tunga genuan kommer du säkert få en lovgirig båt när du kommer upp i det övre vindregistret för denna genua. Vid lätta vindar är det vanligt att en båt bli fallgirig. Mycket kan justeras med trim men bäst är att anpassa segelytan efter vindförhållandena.


/Kjell

s/y Selene nr. 62


susieQ
Administratör
Inlägg: 72

Reputation: 0
Re: Lovgirighet
on: February 10, 2012, 20:16

men om ett orevat storsegel tillsammans med en fock ger en balaserad båt på kryss, så borde väl samma stor tillsammans med en jättegenua, ge en mycket mindre balanserad kryss? eftersom en förutsättning för en balanserad kryss är väl att de båda seglena utjämnar varandras vilja att rotera båten. Förseglet på kryss vill dra fören bort från vinden, och storseglet vill dra aktern bort från vinden. om det ena seglet är 150% och det ena 100% av tänkt "balanserad storlek", skapas en obalans och båten blir fallgirig eller lovgirig. Tänker jag mig.


Kjell Litwin
Medlem
Inlägg: 95

Reputation: 0
Re: Lovgirighet
on: February 10, 2012, 22:30

Med kryssfock och full stor så skotar du kryssfocken närmre centrumlinjen av båten. Eftersom kryssfocken inte överlappar storen så kommer du kunna släcka lite mer på storskotet utan att få inslag i storen. Med överlappande genua är du tvungen att ha en större skotvinkel relativt kryssfocken för att undvika inslag i storen samt även skota hem mer på storen (för att slippa inslaget).

Med lika skotning utan hänsyn till vilka segel man för så blir det sällan bra.

Om du lyckas så har du en båt i fin balans (om båten i övrigt har de rätta förutsättningarna).


Detta med balans har ju inte endast med seglet att göra. Finns båtar som mycket väl seglar bra på endast ett försegel eller enbart storseglet satt. Då får vi söka orsakerna i skrovets utformning och kölens effektivitet. Vi har oxå problemet med båtar som inte alls uppför sig väl när båten lutar, men tuffar på bra i lite mer upprätad position.


Kjell

s/y Selene nr. 62


Sidor: [1] 2
WP Forum Server by ForumPress | Lucid Crew
Version: 1.8.2 ; Sidan laddades på: 0.021 sekunder.