Forum

 

Gäst  

Welcome Guest, posting in this forum requires registrering.

Sidor: [1]
Ämne:Montering av ankarspel?
susieQ
Administratör
Inlägg: 72

Reputation: 0
Montering av ankarspel?
on: December 23, 2011, 16:44

Hejsan,


Vi kommer montera ett elektriskt ankarspel någonstans i fören till kommande långfärd, jag hittar dock inte något solklart monteringsalternativ på Vagabonden.


Om du har ett ankarspel, hur har du monterat det?


Följande alternativ tänker jag mig:


1. Vertikalt ankarspel monterat midskepps direkt akter om ankarboxen. Problemet blir då att en stor motor kommer att sticka ner från taket i förpiken. som man då helst skall dölja med någon snygg trälåda som man också får snickra till. Dessutom måste man ta ut ett rejält hål i däck. Jag tycker denna lösning känns sådär.


2. Horisontellt ankarspel med motorn inbyggd på däck i samma låda, monterat på samma ställe som ovan direkt akter om ankarboxen. Som jag har förstått det så vill horisontella ankarspel helst mata kättingen rakt ner, och det kommer man inte att kunna göra. Efter ankarspelet kommer kättingen att matas framåt cirka 10 cm och sedan ner i boxen. Vet inte om detta är en sån bra lösning heller. Speciellt om man skall släppa ankaret med fritt fall (penetrera bottenbeväxtning) kan jag tänka mig att det kan skapas problem då kättingen slår mot kanten i ankarboxen innan den går in i spelet. Men även när man matar hem kättingen är det tänkbart med problem. Och kan horisontella ankarspel ens mata kättingen framför sig?


3. Montera ankarspelet nere i ankarboxen någonstans? Ett horisontellt ankarspel med inbyggd motor då, så man slipper motor i förpiken, Har svårt att se en lyckad lösning. Kättingen kommer att komma ner i en märklig vinkel till spelet.


4. Att låta svetsa någon sorts rostfri platta som man monterar över halva ankarboxen, där man kan sätta ett horisontellt spel med inbyggd motor. Skulle kanske fungera, men man måste även modifiera luckan till ankarboxen så att ankarspelet kan sticka upp och det går att stänga. om man inte på något sätt lyckas montera detta beslag en liten bit ner i luckan.


5. Kanske finns det något vertikalt ankarspel, men med inbyggd motor? som man kan montera direkt akter om ankarboxen. detta skulle ju vara bäst tycker jag. Som en elektrisk vinch, som vinchar kätting. Kan garanterat mata kättingen framåt iaf.


Synpunkter? Idéer?


Mvh

Fredrik


Kjell Litwin
Medlem
Inlägg: 95

Reputation: 0
Re: Montering av ankarspel?
on: December 24, 2011, 12:28

Hej Fredrik,

Om jag minns rätt så har du sett hur jag har löst det hela, finns bilder om du glömt. Varför jag placerade ankarspelet i boxen (fällbart) var att all skit som följde med kättingen skitade ner däcket och gav merjobb så fort man lättat ankar. Fanns ett aber till, nämligen att kättingen la sig mot akterskottet i boxen vilket gjorde att 40 m kätting inte kunde tas upp i ett svep.


Om lite skit inte stör så skulle jag montera ett spel akter om ankarboxen med inbyggd motor dvs. inga stora hål i däcket. Kättingen skulle sedan ledas ner till det främre stuvutrymmet i förpiken via ett rör-. Detta utrymme skall vara helt vattentätt (lufttätt) mot övriga stuvfack och ha en dräneringsslang som följer kölstråket akterut och låter vatten och skit tömmas i utrymmet under motorn. Länsning sker sedan med handpumpen (för träning av överarmsmusklerna). Det optimala för god träning är dock ett manuellt spel. Kan tilläggas att det följde med ett splitter nytt elektriskt spel när jag köpte båten men efter att provat det manuella spelet som var monterat så såg jag ingen anledning till att krångla till det varför det elektriska ankarspelet såldes.


Fördelen blir att du får vikten av kättingen bättre placerad och ankarboxen kan rymma gasolflaska eller andra ej alltför tunga saker. Med manuellt spel så är du redo för sandstränderna i V-I. För egen del så skulle jag föredra bogpropeller före elektriskt ankarspel I den bästa av världar kanske både och är bäst, nackdelen är att man förlorar stuvutrymme vilket man aldrig kan få nog av.


God Jul o Gott Nytt År

önskar

Kjell

s/y Selene nr. 62


aquatus
Medlem
Inlägg: 24

Reputation: 0
Re: Montering av ankarspel?
on: December 26, 2011, 22:12

Jag har valt ett Lofrans ankarspel som monteras på aktre delen av ankarboxens lucka som kommer att bli fast del av den kapade boxluckan. På framsidan av ankarspelet placerade jag en U-balk i aluminium tvärs över på undersidan av luckan. Kättingboxen är hermetisk med dräneringshål i stäven. Tidigare har det här utrymmet varit någorlunda tätt. Nu kan boxen fyllas med vatten när sjön går över stäven så kravet på dränering måste förbättras. Har inte bestämt vilken lösning det kommer att bli. Några förslag? Medger att beslutet inte var lätt att välja typ av ankarspel. ett bra pris och en ett klassiskt spel fick fälla avgörandet. Batteri och relä monterar jag under främre facket i förpiken. Motorn är på 1000W så det blir höga strömmar mellan batteri och motor. Därför har jag ett separat rekombinationsbatteri(ingen syra eller gasläckage) på 100 Ah. Laddströmmen till batteriet är begränsat till 10A för att slippa grova kablar. I valet mellan horisontalt eller vertikalt spel föll valet på ett horisontalt då jag tror att man har mer nytta av horisontal axel med gipsy och lintrumma. Winschar i allmänhet har bra billiga manöversystem. Jag hittade relä och radiostyrd manöver på http://www.elnu.se

//Aquatus


Kjell Litwin
Medlem
Inlägg: 95

Reputation: 0
Re: Montering av ankarspel?
on: December 27, 2011, 17:35

Har en perforerad platta (5 mm hål) placerad ca 10 cm ovan botten i ankarboxen. Mycket sällan som det blir täppt i dräneringshålet som ligger längst ner i boxen dvs. under den perforerade plattan. På min tidigare båt hade jag samma system + ett dräneringshål ca. 10 cm ovanför plattan för det tillfälle när det undre hålet skulle blockeras. Detta extra hål ska även införas på vagabonden. Att tänka på är att dräneringshålet inte ska vara för snålt tilltaget. Finns "koppar" att placera över hålet

(på utsidan), tanken är att det ska bildas ett sug (naturligtvis ska båten göra fart genom vattnet) så inte boxen får in vatten när hålet hamnar under vattnet vid krängning, verkar fungera.


s/y Selene nr. 62


susieQ
Administratör
Inlägg: 72

Reputation: 0
Re: Montering av ankarspel?
on: July 30, 2012, 20:03

Tänkte skriva lite kort hur det blev till slut med ankarspelet:


Det blev ett horisontellt ankarspel från Lewmar. Alltså ett ankarspel där själva motorn sitter inkapslad i enheten på däck. Denna monterade jag precis akter om ankarboxens lucka. Efter att håltagning för bultar gjorts (de förliga monteringshålen hamnar i ankarboxen och de akterliga i förpiken, med ett skott mellan) så sågade jag underifrån och gröpte ut distansmaterialet i sandwishmaterialet i ett ganska stort område runt om håltagningen. Plastade sedan så att ursprunglig materialtjocklek erhölls men med homogen glasfiberarmerad plast. Dessa två arbetsmoment var ett lagom kul arbete som utfördes delvis liggande på mage med huvudet nedstoppat i ankarboxen. Tog sedan ut hålen igen men denna gång igenom homogen plast. Monterade ankarspelet med två rejäla 3mm tjocka metallbeslag underifrån som täcker en yta motsvarande ankarspelet +5 cm åt alla håll. Ett beslag hamnade alltså i ankarboxen och ett annat undet takpanelerna i förpiken. Beslaget i förpiken är även bockat i vinkel så att det skall få stagning horisontellt från skottet som separerar förpiken från ankarboxen.


Passade även på att plasta några lager polyester på skottet i ankarboxen som fukt/skavskydd.


Eftersom ankarboxen i vagabonden inte är jättedjup och skottet inte jättebrant, och jag lastar ganska mycket kätting där (60m) så måste jag hjälpa till att packa ner kättingen samtidigt som jag hissar upp ankaret. Annars byggs det på ett berg av kätting längst skottet som snabbt sätter stopp i maskineriet. I praktiken ett inte särskilt jobbigt arbete som man nog får leva med på mindre båtar som vagabonden.


Sidor: [1]
WP Forum Server by ForumPress | Lucid Crew
Version: 1.8.2 ; Sidan laddades på: 0.018 sekunder.