Forum

 

Gäst  

Welcome Guest, posting in this forum requires registrering.

Sidor: [1]
Ämne:Stormarnas härjningar
Miguel Midhage
Moderator
Inlägg: 69

Reputation: 0
Stormarnas härjningar
on: January 8, 2012, 09:03

Jag var ute och tittade till Vattenvind efter den senaste tidens stormar. Hon ligger upplagd i Björlanda Kile strax norr om Göteborg. Området är en stor vik som är öppen mot väster, men några höjder ger ett visst skydd från vindar från SV I hamnen ligger gissningsvis ett par tusen båtar upplagda för vintern. En ganska stort antal presseningar och även några ställningar hade blåst sönder. Värt att notera är att jag såg enbart lättviktspresseningar som var i trasor. Vad är Era erfarenheter? Klarade sig täckningen efter vindarnas framfart?


Mvh


Miguel i nr 56 Vattenvind


Kjell Litwin
Medlem
Inlägg: 95

Reputation: 0
Re: Stormarnas härjningar
on: January 8, 2012, 17:34

Jodå, min lättviktspress har klarat sig bra. Har vattenfyllda dunkar samt gummiband som ger en bra dämpning. Ligger relativt skyddat på Långholmens fängelsegård i Stockholm. Några båtar har dock fått sina pressar i ett skick som avviker från vad båtägaren drömt om. Andra med starkare pressar har fått ställningarna ur läge. Som alltid gäller, förtöj för storm, även när båten är upptagen.


Var nere och plockade hem kartplottern och skärmen till radarn. Blir det för kallt känns det bra att ha grejerna hemma, annars ska de tåla minusgrader vid förvaring. Kommer börja att snickra på en fast sprayhood. Den ska göras i plyfa dvs. kommande sommar ska jag göra en utvärdering av det hela innan jag satsar på en i plast. Är också enklare att ändra om det blir för fult, har ju ingen möjlighet att få överblick av det hela när jag har båten under pressen. Blir väl att skicka in bilder när det är klart. Profilen kommer bli låg och det innebär att jag även har en skjutlucka på "bygget" för att på ett bekvämt sätt passera upp och ner i båten.


Har bytt ut nio av tio mantågsfötter så det arbetet är snart klart. Vill varna för stöttor som har plastknoppar i toppen, tre har gått sönder för mig så jag köpte upp mig på tio nya där hela stöttan är rostfri. La märke till att Erlandsson, där jag köpte stöttorna, hade samma modell med olika godstjocklekar, 1 mm samt 1,2 mm. Tänk på det om ni köper nytt. Även monterat två vinchar till i sittbrunn förutom de två som redan fanns. Dessa fick jag flytta föröver för att få handaget att gå fritt från nedre mantåget (kan anses varit felmonterade).


Kan nämnas att den kartplotter jag har är gjord för montering i sittbrunn (inbyggd GPS). Här finns risken att överbyggnaden skärmar signalen nu när jag satsar på fast sprayhood i plyfa/plast (den har inte kunnat ta emot signal när jag haft enheten nere i båten, så mottagaren är väl inte stark nog, tyvärr).


/Kjell

s/y Selene nr. 62


aquatus
Medlem
Inlägg: 24

Reputation: 0
Re: Stormarnas härjningar
on: January 9, 2012, 16:12

Förstår att ni på västkusten har det besvärligt och att man oroar sig. Det var ju en brand nyligen på en båtuppläggningsplats i Gbg området också. Vi har inte haft det så illa med vindarna, men visst går det hårt åt på lättviktspressarna, speciellt öglorna lossar och river sönder duken sedan börjar det fladdra och snart rivs duken ännu mer. Det är så behändigt med lättviktspress(240g/kvm), men det är som Kjell säger surra hårt så inte pressen fladdrar då håller den några år till.

Jag köpte en stålställning(båthus) i höstas för att kunna arbeta på däck under vintern. Mycket bekvämt men ett vindfång som måste behärskas. Kan man täcka in hela båten till marken så gäller det att förankra i marken. Jag har provat att bara täcka taket och en meter ner på sidorna, samt öppna gavlar. Det hat visat sig hålla då vinden kan passera genom båthuset. Tillsvidare förankrar jag stålställningen i båten.

Jag har min plotter med inbygd GPS framme vid vindrutan under sprayhodden. Är det inte så att signalen tas emot genom transparenta väggar s.s en ruta och då torde även det fungera när sateliterna har olika anfallsvinklar mot GPS givaren.

På tal om en fast sprayhood så har jag bilder på en i mitt tycke tilltalade lösning jag sett på en Långedragsbåt. skickar gärna bilderna på mail till den som kan vara intresserad. Pga upphovrätt osv vill jag inte lägga upp bilden i forumet.

//Aquatus


Miguel Midhage
Moderator
Inlägg: 69

Reputation: 0
Re: Stormarnas h�¤rjningar
on: January 10, 2012, 07:14

Hej igen. Jag tänkte jag kunde dela med mig av andra vintertäckning/storm-erfarenheter medan vi ändå håller på.

Jag har på flik 11 i bildregistret lagt en bild på hur täckningen på Vattenvind är arrangerad. Det är en Press & Son, och numera däcksmonterat arrangemang. Tidigare var ställningnen med utriggare och ca 1 m högre.

Efter att stormen "Gudrun" lyckats att knäcka en av stöttorna, vilken dubbelvikt arbetade sig genom skrovet, så bestämde jag mig för att minimera vindfånget på vintertäckningen. Jag satte vinkelslipen i täckställningen, sänkte den 1 m och drar numera presseningen som ett ål-skinn tätt runt skrovet som bilden visar.

Var Vattenvind stod när hon angreps av "Gudrun"? Faktiskt i Västervik, men det är en annan historia 😉

Mycket nöje

Miguel i nr 56 Vattenvind


Sidor: [1]
WP Forum Server by ForumPress | Lucid Crew
Version: 1.8.2 ; Sidan laddades på: 0.022 sekunder.