Forum

 

Gäst  

Welcome Guest, posting in this forum requires registrering.

Sidor: [1]
Ämne:Lutning babord?
susieQ
Administratör
Inlägg: 72

Reputation: 0
Lutning babord?
on: August 7, 2012, 08:42

Hejsan,


Lutar era båtar också lite till babord i hamn? Om man ger det lite eftertanke så är det ju så att mycket tungt (sittbrunnsstuv, pentry, hela U-soffan och dess många stuvfack samt toaletten) befinner sig på babord sida. Detta tillsammans med ett inte så formstyvt skrov, kanske skapar en mindre lutning.


Jag minns att jag regerade på att båten lutade babord när båten var nyköpt, och helt tom, förutom att jag just installerat två stycken 200 Ah batterier (2 x 62 kilo) i Styrbordsoffans stuvfack!


Miguel Midhage
Moderator
Inlägg: 69

Reputation: 0
Re: Lutning babord?
on: August 8, 2012, 17:31

Hejsan.

Ja jag kan bekräfta att även vår också lutar några grader åt babord. Vi har också stuv, pentry och toalett på babords sida.

Har Du/Ni noterat om båten går olika för styrbord respektive babords halsar?


Mvh


Miguel i Nr 56 Vattenvind


Kjell Litwin
Medlem
Inlägg: 95

Reputation: 0
Re: Lutning babord?
on: August 28, 2012, 21:40

Även jag har noterat en lutning åt BB. Vid sjösättningen denna vår gjorde jag en seriöst inmätning av masten tillika ansättning av riggen med ett mätverktyg för att kolla av att ansättningen är lika i vanten. Resultatet blev att lutningen åt BB försvann och riggen står enligt önskemål.

Finns dock en liten, liten tendens att toppen faller av något åt lä vid krängningar omkring 25 grader vilket antagligen gäller alla riggar. Har funderat på att slopa hanfoten på akterstaget och ha två akterstag istället. Delvis får jag backup om ena staget havererar samt dragvinkeln kommer att stötta toppen när akterstagen går direkt till fästerna för stagen. Ett problem kan dock uppstå och det är om jag har ena staget avisolerat för amatörradiokommunikation. Ska tydligen påverka antennverkan med stag bredvid varandra och inte blir det bättre om jag vill ha möjligheten att sätta an riggen. I detta fall blir det en talja som för stagen än närmre varandra.


För övrigt har sommaren varit till belåtenhet. Allt regn har legat norr eller söder om oss, har dock varit kallt och blåsigt. Blev Lettland (Ventspils) samt en segling till Sundsvall. Nu ska jag börja fila på en fast sprayhood lägger väl ut en bild om det inte ser alltför hemskt ut:-)


Kjell Litwin
Medlem
Inlägg: 95

Reputation: 0
Re: Lutning babord?
on: August 28, 2012, 21:49

Gällande farten för BB respektive SB halsar så skiljer det sig. Har för mig att vi seglar snabbast för SB halsar. Har dock inte haft någon båt som inte haft dessa egenskaper. Gäller att utgå från GPS fart om inte loggen är monterad i centrumlinjen på båten.


Hälsningar

Kjell

s/y Selene nr.62


aquatus
Medlem
Inlägg: 24

Reputation: 0
Re: Lutning babord?
on: August 30, 2012, 15:01

Hej på er snedseglare. Bertäffande att skrovet lutar något åt endera sidan behöver inte bero på inredningen men det kan vara en orsak. Jag har som bekant för några, byssan på SB framför navbordet och den ändringen har inte påverkat båtens lutning. För att kolla hur det ligger till med lutningen kan man först kolla att vattenlinjen är rätt med en vattenfylld slang(principen om kommunicerande kärl)när båten kommer upp i höst. Stämmer det jämför man smutsranden på vardera sida. Komihåg att loda upp båten först.

Farten på respektive bog kan ha en viss påverkan(om mätbart), då krängningen är farthämmande. Dvs. båten borde vara snabbare på den bog som är tyngst. Men troligen är skillnaden mindre än att ha en person i lovart resp lä.

Sommarens segling blev kusten runt medsols upp till Strömstad och kosteröarna och sedan kanalen tillbaka. Visste ni att det inte finns en enda sjömack i Gbg hamn? Skandal! Mycket regnande gjorde älven mer ström än vanligt och resan till Lilla Edet blev spännande om bränslet skulle räcka. Det gick bra med bara några få liter till godo. För övrigt är det bra att komma bort till andra seglingsvatten för att förstå hur bra vi har det på ostkusten om det är naturhamnar utan trängsel man vill ha.

/aquatus


Thomas B
Medlem
Inlägg: 11

Reputation: 0
Re: Lutning babord?
on: September 6, 2012, 15:23

Hej seglare!

Jag har också haft "sneda somrar" med ett par graders lutning, alltid åt babord och ibland mer, ibland mindre. Numera tror jag att det beror på riggen och justerar den varvid lutningen minskar. Jag håller alltså med Kjell. Lite konstigt är det för vi lastar i massor med tunga prylar inför sommarens seglingar och det påverkar inte mer än att aktern lastas ner. Seglingaegenskaperna påverkas inte mycket på en Vagabond, de är som de är: under 5-6 m/s hjälper inga åtgärder på farten men vid 10-12 m/s hissar man en liten lapp och öser iväg. Detta är kostersegling! Ha det gott på sista höstseglingarna!

Mvh Kärdoft som seglade i Blekinge 2012.


Född långkölad seglare

susieQ
Administratör
Inlägg: 72

Reputation: 0
Re: Lutning babord?
on: November 20, 2012, 17:45

Som jag ser det är det inredningslayouten. Det är helt enkelt mycket fler stuvfack och tunga inredningsdetaljer på BB sida än på SB sida. Har nu ätit lite av konservförrådet på BB-sida samt lagt mitt tunga drivankare på SB sida. Och nu lutar det minimalt…


Sidor: [1]
WP Forum Server by ForumPress | Lucid Crew
Version: 1.8.2 ; Sidan laddades på: 0.02 sekunder.