Forum

 

Gäst  

Welcome Guest, posting in this forum requires registrering.

Sidor: [1]
Ämne:ekolodsgivare
mikolajf
Moderator
Inlägg: 34

Reputation: 0
ekolodsgivare
on: October 19, 2012, 19:13

Hej,

Skall montera en ekolodsgivare till min Garmin 525S. Givaren skall fungera genom skrovet (utan att borra nya håll). Någon som vet var är lämpligast för bra mottagning?


Kjell Litwin
Medlem
Inlägg: 95

Reputation: 0
Re: ekolodsgivare
on: October 20, 2012, 11:05

Tidigare ägare placerade givaren i ett rör limmat mot skrovet (troligtvis fyllt med ricinolja eller liknande)ca en decimeter för om huvudskottet på babords sida, under durken i toautrymmet. Fungerar bra så länge sjöbotten är fast. Vid mjuk botten uteblir ofta ekot. Viktigt är att du inte har blåsor i skrovdelen där givaren ska sitta. I min tidigare båt provade jag mig fram genom att med modellera bygga en ring som jag hällde olja i och därefter placera min givare i "badet". Använde två givare som var riktade ca. 15 grader åt vardera håll med automatisk omkopplare beroende vilken bog jag seglade på. Givarna var placerade på varsida om centrumlinjen. Nu hade jag tur och fick fina ekon i första försöket så laminatet var tydligen homogent i mitt fall. Maxibåtarna var nog bra byggda (de som fick Blå Skylten), tyvärr var de inte lika snygga som Vagabonden. Istället för oljefyllt rör så limmade jag fast givarna med sikaflex vilket fungerade bra. Iofs finns ju risken för blåsor i sikan, oljefyllt rör är nog säkrast. Mitt tidigare ekolod var analogt och där hade man möjligheten att läsa av vilken typ av botten man lodade på. Digitala loden missar ju denna funktion. Kanske finns det bättre grejor nu som jag inte är uppdaterad på.

Lycka till.


Miguel Midhage
Moderator
Inlägg: 69

Reputation: 0
Re: ekolodsgivare
on: October 27, 2012, 06:45

Hej Mikolaj


Jag kan bekräfta Kjells erfarenheter. Min givare satt monterad i "V"-et under durken i förpiken. Det gav dåligt eller obefintligt eko, vilket med all säkerhet berodde på att det var luft mellan glasfiber-lagren i "V"-et. Det var nog svårt att trycka ut all luft vid glasfiber-arbetena.

Jag flyttade givaren 1 dm upp åt styrbord, och nu fungerar det perfekt ned till ca 100m. Som Kjell säger, så har jag samma erfarenhet med mjuk botten. Det kan ge dåligt eko. Kosterfjorden med klippbotten fungerar dock ned till 130m.

För att prova ut var givaren skall sitta, så kan Du fylla en plastpåse med vatten som Du håller givaren i. Därefter låter Du påsen med vatten och givare i vila mot olika punkter på skrovsidan för att se var Du får ett bra eko.

Annars fungerar det säkert väldigt bra på de ställen jag o Kjell beskrivit 🙂 Mvh Miguel


Kjell Litwin
Medlem
Inlägg: 95

Reputation: 0
Re: ekolodsgivare
on: October 27, 2012, 08:19

Bra tips Miguel, detta med vattenfylld plastpåse. Har mitt analoga ekolod kvar och funderat på att montera detta. Har dock inte hittat någon bra plats för själva instrumentet (som är relativt stort) vill ju att det ska snyggt ut vid navbordet. Kommer prova med vattenfylld påse om jag kommer till skott.


susieQ
Administratör
Inlägg: 72

Reputation: 0
Re: ekolodsgivare
on: October 31, 2012, 10:41

Vi monterade vårt ekolod till Lowrance plottern nyligen. Det är en enkel men kraftig givare (max 1500 m!). Ser ut som en hockeypuck. I manualen står det att man skall epoxylimma fast pucken mot skrovet. Jag tyckte detta var lite väl permanent så jag sikade fast den istället vilket fungerade utmärkt.


För att hitta en lämplig plats så användes vattenpåsemetoden. Men jag la inte ner givaren i påsen med vatten utan hade vattenpåsen mellan skrovet och givaren och provade mig fram. Jag hittade verkligen ingen plats alls som fungerade förutom under trekantsgolvet i förpiken där det blev en fin signal (provade dock inte under toagolvet). Min vagabond har en lätt nedsänkning där i botten, i storlek som en hockeypuck, som jag tror är tänkt för ekolod. Laminatet är nedsänkt och tunnare just där.


På plottern kan man sedan justera några saker. Det viktigaste är känsligheten/upplösningen speciellt om man inte har en genomskrovsinstallation. Man kan då ställa ned detta så pass så att eventuella störningar (som dålig botten) filtreras bort och inte påverkar djupmätningen särskilt mycket.


Det finns även ett äldre ekolod på plats, modell snurrande dioden. Den givaren är satt i en oljefylld glasfiberlåda som första ägaren plastat fast i ett av stuvfacken under kojen i förpiken. Han missade visst nedsänkningen jag hittade. Den lösningen verkar fungera sådär. Jag får en väldigt hoppig signal på gamla lodet. Kanske beror det på att personen som tillverkat lådan monterade den innan båten var sjösatt, i kombination med att ekolodet i sig inte är så bra.


Sidor: [1]
WP Forum Server by ForumPress | Lucid Crew
Version: 1.8.2 ; Sidan laddades på: 0.014 sekunder.