Forum

 

Gäst  

Welcome Guest, posting in this forum requires registrering.

Sidor: [1]
Ämne:Fast sprayhood
Kjell Litwin
Medlem
Inlägg: 95

Reputation: 0
Fast sprayhood
on: October 30, 2012, 15:35

Efter mycket vånda så fick jag till det med en fast sprayhood. Den tidigare såg ut som en korvstånd och behövdes byta ut. Mitt önskemål var en lägre profil och förhoppningsvis ett mer tilltalande utseende av båten. Nu är ju smaken olika även bland Vagabondägare, men för egen del är jag nöjd. Eftersom rutorna redan fanns på plats så blev jag låst redan vid starten. Utan dessa hade jag gjort en lite mer rundad variant, men som sagt, är relativt nöjd.


På landet hade jag gamla masonitbottnar som tillhört sängar, dessa skulle användas som stomme (form). Med skivorna byggde jag upp den kommande formen som skulle bli sprayhood. Plastningen skulle ske på plats för att inte riskera någon formförändring, skivorna var till viss mån tvingade in i viss kurvatur och hölls på plats med tejp och bleck och popnit. Allt tejpades med packtejp som i sin tur fungerade som släppmedel där varken epoxi eller plast fäster.


När formen byggdes hade jag tur med vädret dvs. behövde inte ha täckning, således fanns ståhöjd. Plastningen eller i mitt fall, epoxi, kräver en temperatur av ca. 20 grader för ett fullgått arbete vilket innebar att jag fick täcka in halva båten i plast. Med två blåselement på 2 kwh så gick det att hålla stipulerad temperatur. Arbetet utfördes i två olika moment pga. att masoniten inte var bredare än sängarna de var gjorda för. Ovandel och främre delen av sidorna var första momentet. Ovandelen har 5 st. 160 grams mattor, sidorna 4 st lager av motsvarande matta. Detta fick sedan härdas i 7 dygn innan härligheten skildes från formen. Allt monterades på plats innan andra momentet vilket bestod av förlängning av sidstyckena som också fick 4 lager 160 grams matta. Efter en vecka så kunde jag göra klart för slutmontering. Nu är det stor skillnad på polyester vs epoxi. Epoxin gav mig mer tid (potlife) och jag slapp arbeta med andningsmask. Epoxin kräver dock att man skyddar sig för hudkontakt mycket noga. Med polyester krävs tjockare lager för motsvarande styrka med epoxi. Stor skillnad är att epoxin ger ett instabilt (böjligt) bygge om du inte använder någon typ av kärnmaterial som styvar upp. Jag hade tänkt ha divinycell till ovandelen men det blev istället endast duk. Resultatet blev en mycket lätt sprayhood. För att stötta upp ovandelen har jag använd bågen som fanns till gamla sprayhooden. Akterkanten är förstärkt med teaklister där även en sprayhoodsskena är monterad. Är nämligen så att bakkanten ska få en kortare sprayhood som sträcker sig akterut till storskotet vilket ger bättre skydd i sittbrunnen. Denna del blir fällbar som vilken annan sprayhood som helst.


Så här i efterhand inser jag att senhösten inte är bästa tid för denna typ av arbete. Var ett helvete att krypa omkring och plasta. Mattan jag använde klippte jag till hemma efter mallar, problemet var bara att mattan ändrade form så fort jag lyfte den. Antar att en tyngre matta är stabilare, fördelen med 160 grams mattan är att den är mycket följsam och ger en relativ slät slutprodukt. Till sommaren ska jag måla ovansidan i matchande färg och förhoppningsvis hinner jag bli färdig med sprayhooden innan vintern. Har båten liggande i sjön och hoppas hinna med en segling till innan snön kommer.


Att gå upp och ner i ruffen fungerar bra även med nedre skvättbordet på plats utan att slå i huvudet. Tror jag prickade exakt rätt, hade inte gått att göra bygget lägre än så här (att min sambo slog i huvudet när hon skulle ner i båten är en annan sak, men man lär sig snabbt). En sak som framtiden får visa är om jag behöver någon typ av ventilation i framkant av sprayhooden pga kondens. Materialet kan ju inte "andas" men det problemet är ju inte oövervinnligt vilket jag först tyckte att plastningen skulle bli. Finns bilder utlagda. Kolla även hur snygg Vagabonden är i kulingvindar med kutterfocken satt, även den bilden i Bildbanken


Kjell s/y Selene nr. 62


Sidor: [1]
WP Forum Server by ForumPress | Lucid Crew
Version: 1.8.2 ; Sidan laddades på: 0.007 sekunder.