Forum

 

Gäst  

Welcome Guest, posting in this forum requires registrering.

Sidor: [1]
Ämne:Bottenbehandling
Miguel Midhage
Moderator
Inlägg: 69

Reputation: 0
Bottenbehandling
on: November 13, 2012, 10:26

Hej!

Jag har nu skrapat och maskinslipat botten (ej järnkölen ännu) på "Vattenvind" från färglager från tidernas begynnelse.

Ambitionen är att till våren behandla botten på lämpligt sätt, och jag tänkte höra mig för om erfarenheter från medlemmarna inom detta område. Har Ni bottenslipat och lagt på ny primer/grund? Vad har Ni använt? Praktiska erfarenheter från arbetet? Temperaturer? Verktyg?

En komponents primer?


Två komponents epoxy-grundning?

Jag tror att det är en traditionell primer som använts för strykningen som gjordes då båten byggdes. Den har fungerat mycket bra, och jag har inte noterat några skador i form av plastpest etc.

Jag har gjort en iakttagelse som är något förvånande, och som kanske någon ”Albatross” som var med då båtarna byggdes kan kommentera. Det är gelcoat enbart ca 25 cm nedanför vattenlinjen, därefter är det glasfiber. Var det vanligt att man gjorde så.


Mycket Nöje


Miguel i nr 56 Vattenvind


susieQ
Administratör
Inlägg: 72

Reputation: 0
Re: Bottenbehandling
on: November 18, 2012, 00:09

Du ska inte maskinslipa kölen för kölen är galvad/förzinkad på Vagabonden. Zink är ju mjukt och lätt att slipa bort. Vill man ha bort färgen på kölen kan man använda sk "paint stripper" (både hempel och international har varsin variant). Det är en produkt man applicerar för att ta bort 1-komponents färger. Man slabbar på det, väntar i en stund och sedan är färgen som smör och kan lätt skrapas av. Detta är dock ett smutsigt och jävligt jobb och paint stripper är ett frätande medel. underlättas kanske om man har en högtryckstvätt.


Jag slipade undervattenskroppen plastren, bytte genomföringarna och epoxybehandlade med lösningemedelsfri epoxy (från Nils Malmgren) 2 lager a 150 gram m/2 och lager. Finns bra beskrivningar på Nils Malmgrens webbsida. Passade också på att spackla om kölspringan och höja vattenlinjen 10 cm.


Epoxybehandlingen gjordes i preventivt syfte. Fuktvärdena var redan bra men den VCtar behandling som gjordes någon gång på 90-talet (för att skydda sig mot plastpest) började bli torr. VCtar är ju en petroliumprodukt och torkar under åren. När den är torr är den inte längre tät.


På min vagabond är det också bara gelcoat ner till cirka 10-20 cm under den tänkta vattenlinjen. Detta är normalt och det är så på många båtar (sa besiktningsmannen som fuktmätte min båt). Jag frågade aldrig varför man gör så, men jag tror anledningen är att gelcoaten inte är tät ändå, och att man vill underlätta för skrovet att torka ut när man tar upp båten på hösten.


Om man inte gillar att undervattenskroppen blir blöt varje år, och vill förhindra risken för plastpest som detta för med sig, skall man epoxybehandla skrovet.


Miguel Midhage
Moderator
Inlägg: 69

Reputation: 0
Re: Bottenbehandling
on: May 7, 2013, 12:19

Epoxy behandling av botten

Jag skrapade ren botten ren från gamla färglager hösten 2012. Dock ej kölen, som är ett separat projekt

Nu i vår 2013 har jag behandlat botten med Jotuns Anti Pest 2 komponents epoxy grund. Varför valet föll på epoxybehandling och ej vanlig primer, var helt enkelt att då jag lagt så mcket tid på att få botten ren och slät, så tänkte jag att jag lika gärna kan lägga på en fuktspärr.


Jag har lagt på 3 lager epoxy. Mellan-lagret färgades med pigment så man skulle kunna se var man missat inför sista strykningen. Epoxyn är tämligen trög att stryka på. Man fårdärtill vara vaksam så att man har rätt tidsintervall mellan strykningarna: Inte tidigare än 12 timmar och inte senare än 3 dagar (20 grader yttertempratur) -7 dagar (10 grader yttertempratur). För första lagret med vanlig bottenfärg gäller även samma tidsintervall. Jag frågade Jotun, då det ej klart framgick av instruktionen. Går det för lång tid, måste man matta ner ytan med slip-papper.


Hoppas nu att allt fungerar som tänkt


Mycket Nöje

Miguel i nr 56 ”Vattenvind”


Kjell Litwin
Medlem
Inlägg: 95

Reputation: 0
Re: Bottenbehandling
on: May 7, 2013, 15:35

Gratulerar. Själv har jag detta mastodantjobb kvar att utföra. Provade så smått för två år sedan men det var som att skrapa i sten, gav upp direkt. Skrovet har endast behandlats med enkomponents färg samt flera lager av Micron 25 om jag ej minns fel. Inga tendenser till blåsor men ska ändå försöka ta mig tid att fixa till skrovet kommande vinter. Får ta det som fysisk träning, då kanske det går lättare;-)


Trevlig sommar seglare,

/Kjell s/y Selene nr.62


Miguel Midhage
Moderator
Inlägg: 69

Reputation: 0
Re: Bottenbehandling
on: May 8, 2013, 11:51

Hej


Jag glömde nämna att själva sliparbete var 23 timmar. Använda vektyg var Bacho Färgskrapa 650, samt Bosch excenterslip PEX 400AE. Först skrapan, sedan slipmaskinen.


3 lager 2 komponents epoxy, inklusive maskering och diverse småjobb ca 6 timmar.


4 lager bottenfärg ca 4 timmar.


Det summerar ihop till 33 timmars arbete. Hoppas nu inte att skrovet är täckt med havstulpaner, och all dyr färg hänger i stora sjok till hösten…..


Mycket nöje


Miguel i nr 56 "Vattenvind"


arngrimur
Administratör
Inlägg: 42

Reputation: 0
Re: Bottenbehandling
on: May 14, 2013, 16:11

Det var stadigt jobbat. Funderar på att göra det till nästa år men efter denna läsning dröjer det nog några år till 😉


susieQ
Administratör
Inlägg: 72

Reputation: 0
Re: Bottenbehandling
on: July 21, 2014, 17:34

Det där jag sa med att det inte är någon gelcoat under vattenlinjen stämmer inte. Det är tydligen transparent gelcoat där. Det sa en förstabyggare till mig. Man måste/bör ha ett lager gelcoat där, för att den här vaxningen man gör för att båten skall lossna från formen, skall fungera optimalt.


Besiktningsmannen hade fel!


Miguel Midhage
Moderator
Inlägg: 69

Reputation: 0
Re: Bottenbehandling
on: August 4, 2014, 12:04

Hej


Ja det verkar ju rimligt att det är någon form av transparent gelcoat! Enbart glasfiber känns ju spontant inte som en lyckad lösning. Tack för förtydligande 🙂


Mvh

M


Sidor: [1]
WP Forum Server by ForumPress | Lucid Crew
Version: 1.8.2 ; Sidan laddades på: 0.018 sekunder.