Forum

 

Gäst  

Welcome Guest, posting in this forum requires registrering.

Sidor: [1]
Ämne:Musik i sittbrunnen
susieQ
Administratör
Inlägg: 72

Reputation: 0
Musik i sittbrunnen
on: December 5, 2012, 22:33

Vagabondvänner,


Vad har ni för lösningar för högtalare i sittbrunnen? Det tar helt klart emot att såga upp hål i sargen för att montera kinatillverkade marinhögtalare i.


En naturlig plats för detta skulle vara de två "handskfacken" som jag och många andra Vagabonder har i sittbrunnen. Där har jag tyvärr satt en del saker redan, som brytare för elektrisk länspump, och där sitter även motorinstrumenten etc. Det finns ingen plats för högtalare.


Alternativen som jag ser det är att hänga upp något i pushpit eller ha något man kan hänga upp temporärt under sprayhooden eller liknande.


Hur har ni gjort i era båtar?


Miguel Midhage
Moderator
Inlägg: 69

Reputation: 0
Re: Musik i sittbrunnen
on: December 6, 2012, 11:55

Hej


Jag har till VHF högtalaren dragit upp en kontakt i ett av sittbrunnsfacken. De gånger då det är aktuellt med att lyssna från sittbrunnen tar man helt enkelt upp högtalaren och skruvar dit dess kontakt.

Jag kunde inte hitta någon IP 68 klassad kontakt, så jag fick ta en vanlig IP 21 klassad i förkromad mässing. För att skydda kontakten i sittbrunnsfacket från korrosion och vatteninträngning, så har jag gjutit i sikaflex en liten "puck" som är bestruken med vattenfast konsistensfett.

När jag tillverkade den, så lade jag gladpack över kontakten och pressade en "puck-form" med sikaflex översom fick stå och torka. Jag fick på så sätt ett "formgjutet" skydd över kontakten.

Det har fungerat mycket bra.

Mycket Nöje

Miguel i nr 56 Vattenvind


Kjell Litwin
Medlem
Inlägg: 95

Reputation: 0
Re: Musik i sittbrunnen
on: December 7, 2012, 18:24

Köpte marinhögtalare på Biltema i en sats om två stycken. Har monterat en av högtalarna på en vattenfast glasfiberarmerad plywood-skiva där baksidan av högtalaren skyddas av en rostfri skål (sådan du använder i hushållet) som tillika ser till att du får bra ljud. Härligheten är upphängd permanent på pushpit. Med en strömbrytare nere i båten kan jag välja om högtalaren ska vara på eller av. OBS det gäller att inte glömma att stänga av högtalaren till kvällen om du ligger tillsammans med andra båtägare. Även om man inbillar sig att ens låtar måste gillas av andra så kan jag garantera att så inte är fallet.


Eftersom jag har många låtar som inte finns i stereo så har jag låtit den andra högtalaren vara med som reserv. Högtalaren har nu varit utomhus året om i tre år och fungerar hur bra som helst.

Har lagt ut två bilder som visar monteringen.

Eftersom jag inte har några öppningar i sittbrunn, typ handsfack och inte heller vill göra några hål mer än nödvändigt så är jag mer än nöjd med mitt montage. Kommer montera en VHF-högtalare under min fasta sprayhood. Den duger till VHF-kommunikation men inte till musik på hög volym (ute på öppet hav). Priset hos Biltema var mindre än halva priset hos Erlandsson, prisvärt med andra ord.


susieQ
Administratör
Inlägg: 72

Reputation: 0
Re: Musik i sittbrunnen
on: December 7, 2012, 22:41

Har ni sett dom där nya vibrohögtalarna eller högtalare med vibrationsteknik? Denna typ av högtalare har ingen inbyggd resonanslåda, utan är egentligen bara en liten kompakt vibrerande sak som man placerar mot någon plan yta (köksbord, glasruta, mjölkkartong). Högtalaren använder sedan ytan för att fortplanta ljudet via.


Man skulle kunna sätta en sådan högtalare monterad inombords innanför sargen och då använda hela sittbrunnen som resonanslåda. Där i det där outnyttjade smala utrymmet innanför ryggstödet sitter då högtalaren skyddad från väder och vind. Skulle säkert bli ett bra ljud men det finns ju risk att vibrationerna stör. Det får man ta reda på innan permanent montage görs.


Finns sådana här högtalare för fast montage utanpå bubbelpooler/badkar och liknande. Då är dom dock dyra. 1400 kr såg jag. Annars några hundralappar.


Exempel: http://www.youtube.com/watch?v=vz4sLgeSW_o


susieQ
Administratör
Inlägg: 72

Reputation: 0
Re: Musik i sittbrunnen
on: December 7, 2012, 22:55

Så här ser en lite seriösare variant ut som säljs exempelvis på ELFA för 400-någonting…

http://www.visaton.com/en/industrie/koerperschall/ex60s_8.html


Sidor: [1]
WP Forum Server by ForumPress | Lucid Crew
Version: 1.8.2 ; Sidan laddades på: 0.018 sekunder.