Forum

 

Gäst  

Welcome Guest, posting in this forum requires registrering.

Sidor: [1]
Ämne:Skotskena på rufftaket
arngrimur
Administratör
Inlägg: 42

Reputation: 0
Skotskena på rufftaket
on: July 13, 2011, 07:20

Jag har flyttat min skotskena till rufftaket framför vindrutan. Jag har lagt två bågar på rufftaket och fäst dem med M8 bult genom taket. Varje båge är fäst med 8 bult. Undersidan av taket har jag förstärkt under varje båge med stora teakplywood plattor på 8 mm och epoxy.

Skotskenan är självbärande så den behäver inget extra stöd. Du kan titta på bilderna http://vagabond31.org/?page_id=500 Klicka på [Visa som bildspel] för att se alla bilder


Kjell Litwin
Medlem
Inlägg: 95

Reputation: 0
Re: Skotskena på rufftaket
on: September 9, 2011, 18:35

Har funderat på något liknande, men utan att ha gjort några beräkningar så tyckte jag spontant att rufftaket skulle utsättas för orimligt stora belastningar pga. fästpunkten som kommer rätt så långt in på bommen.

Antar du har haft en bra koll på din alternativa placering. Har allt varit bra eller något som du kunnat gjort annorlunda så här i efterhand?


Föredrar att ha storskotet i sittbrunn men tyvärr så är placeringen inte den bästa på Vagabonden om man vill ha en sprayhood som ska ge ett gott skydd.


arngrimur
Administratör
Inlägg: 42

Reputation: 0
Re: Skotskena på rufftaket
on: September 14, 2011, 06:29

Nja, så bra koll har jag inte haft. Det blir belastningar både på bom och rufftak antar jag men jag ha kallt räknat med att med tillräckligt stor avlastning ska det inte vara något problem.


På bommen har jag satt skotpunkten så långt bak som möjligt går utan att den slår i sprayhooden. Har även installerat en en roddkick som tar en del av belastningarna vid gippar.


Det finns ju även gippavlastare men det har jag inte prövat.


Thomas B
Medlem
Inlägg: 11

Reputation: 0
Re: Skotskena på rufftaket
on: September 14, 2011, 10:20

Hej! Jag har byggt en skotbåge, som går över sprayhood och är nåbar från sittbrunnen: dubbla rostfria 30 mm rör med svetsad platta där jag fäste e tt Lewmar ocean 2 system och lösfotad stor. Fungerar utmärkt på alla bogar i och med att vinkeln kan bli densamma som när skotpunkten fanns i sittbrunnen. Jag kommer att presentera bilder så småningom (ny medlem). Vi har seglat med detta arrangemang i 10 år nu. mvh Thomas B


Född långkölad seglare

arngrimur
Administratör
Inlägg: 42

Reputation: 0
Re: Skotskena på rufftaket
on: September 22, 2011, 14:23

Vi funderade på något liknande då vi har en kraftig targa båge men tyvärr skulle det bli för tätt mellan bom och båge. Ska försöka ordna en bild


Thomas B
Medlem
Inlägg: 11

Reputation: 0
Re: Skotskena på rufftaket
on: September 24, 2011, 08:27

Ett sätt för att öka avståndet mellan bom och skena är att bygga nytt skotsystem när man byter till nytt storsegel. Vid inmätningen av nytt segel minskar segelsömmaren vinkeln så att skothornet kommer högre. Vi har så mycket segelarea att det inte påverkar nämnvärt. Kostrar seglar bäst med mycket försegel så varför inte öka på genuan i stället. Mvh Thomas B


Född långkölad seglare

aquatus
Medlem
Inlägg: 24

Reputation: 0
Re: Skotskena på rufftaket
on: November 10, 2011, 12:06

Några av er är tveksamma om hållfastheten är till räcklig. Även jag hade det. På min båt finns en skotskena för om vindrutan som är bultatad genom rufftaket. Jag har inte använt mig av den skotanordningen tidigare men på senare tid har jag insätt att det är bekvämt att slippa skotet på bridgedäck mittför nedgångsluckan. Nu alternerar jag beroende på omständigheter. Min tveksamhet var främst om bommen skulle hålla i en okontollerad gipp, så jag talade med Benns om detta och när vi hade definierat typen av bom kunde man beräkna bommens böjmotstånd. Jag har en profil som jag vill minnas heter N32 och den kan kunna ha skotpunkten en meter för om akterliket. Eftersom vi revar storen tidigt på vagabonden så flyttas ju akterliket föröver och risken för stora krafter akter om skotpunkten minskar. Nu revar jag tidigare när skotet är på rufftaket(även på undanvind)och upptäckte att båten får en bättre balans.

Det jag fortfarande inte har löst på ett tillfredställande sätt, är trimlinornas placering i sittbrunn för skotvagnen på rufftaket. Någon som har ett tips att förmedla?


Kjell Litwin
Medlem
Inlägg: 95

Reputation: 0
Re: Skotskena på rufftaket
on: July 1, 2014, 13:48

Har nu provat vår Tyska skotning och kan bara säga att jag är mer än nöjd. Arngrimur nämner att det kan bli lite väl kort avstånd mellan hans båge och bom något som jag kan intyga att det gäller oss också. Vi ligger precis till gränsen för att kunna få storen bra skotad vid kryss. Fördelen nu är att vi aldrig kan skota storen för mycket och få ett stängt akterlik. Seglet är nytt men den dag duken har tappat formen så kanske det är aktuellt att låta sy in ett planingsrev som få ta upp bommens häng. Alternativ som nämns på sidan är att satsa på nytt segel där segelmakaren tar hänsyn till storskotsskenans läge. Läget med trimlinorna som reglerar storskotets läge tvärskepps sitter nu optimalt och det är en fröjd att använda denna trimfunktion. Tidigare var det svårt att låsa linan pga. att skotråttan satt något lägre än toften.


Vi håller våra 90 grader mellan slagen (spårfunktionen i kartplottern ger oss beskedet)vilket vi gjorde även innan Tyska skotningen, så det fungerar nog rätt bra med inte alltför hårt skotat storsegel.


Hälsningar

Kjell s/y Selene nr. 62


Sidor: [1]
WP Forum Server by ForumPress | Lucid Crew
Version: 1.8.2 ; Sidan laddades på: 0.024 sekunder.