Forum

 

Gäst  

Welcome Guest, posting in this forum requires registrering.

Sidor: [1]
Ämne:Läckande luckor.
Kjell Litwin
Medlem
Inlägg: 95

Reputation: 0
Läckande luckor.
on: September 18, 2013, 21:27

Sedan ett par år har båda Lewmar-luckorna (förpik respektive salong)läckt. Delvis genom packningen samt mellan ruta och aluminiumramen där limningen släppt. Problemet är löst en gång för alla med egen

luck-konstruktion som garanterat håller tätt. Att det blev eget berodde på att Lewmar inte hade packningar till min version av lucka, modellen utgått och tur var det. Tycker båten blev snyggare med lite höjd på lucksargarna samt att jag slapp aluminiumramarna som kondenserar mer än tillåtet. Har lagt ut bilder på Bildbanken och de lär komma dit så fort de blir godkända. Enkelt arbete och betydligt billigare än nya luckor.


s/y Selene nr.62


susieQ
Administratör
Inlägg: 72

Reputation: 0
Re: Läckande luckor.
on: September 19, 2013, 12:14

Ser bra ut Kjelle!


Vi bytte bägge läckande & Sprickande luckor (som hade plastram med spickbildning i gånggärnen) till Lewmars nya ocean luckor. De gamla luckorna stod det PASSPORT på men jag tror att det var lewmar som tillverkade även dessa någon gång tidigt 80-tal. Själva hålbilden för nya luckan är lika stor som tidigare men ramen flera centimeter smalare åt alla håll så till den grad att de gamla igenspacklade skruvhålen 18 stycken syntes här och där i kanterna. Inte särskilt snyggt så vi gjorde en bred täckram med rundade hörn i teak och monterade luckan på denna. Utifrån blev det mycket snyggt. Inifrån blev det väl en del kladd av tätmassa som man vill snygga till någon dag när man orkar. Men mycket tätt är det iaf (bortsett från kondens i alu-ramen).


Beställde ena luckan med förmonterad ventil mitt på glaset så som jag ser du också har. I efterhand onödigt för Lewmars Ocean lucka kan man låsa inifrån i vädringsläge på sådant sätt att det inte regnar in, vilket ger mycket bättre ventilering än dessa svampventiler…


Kjell Litwin
Medlem
Inlägg: 95

Reputation: 0
Re: Läckande luckor.
on: September 19, 2013, 21:56

Tackar Fredrik,

Hade gärna avstått från Electroluxventilen. Som den ser ut i sin konstruktion så behövs det en tunn packning mellan tallriken och flänsen när den är i stängt läge pga att det är en liten glipa kvar på någon mm. Ännu har inget vatten kommit den vägen men en helt slät ruta är trots allt både snyggare och tätare. Med nya luckans höjd över däcket, 60 mm, så klarar den allt regn som kan tänkas komma och öppningen för ventilationsläget är reglerbart. Risken är att råttor och "kackis" kan smita ombord om man inte ordnar med någon typ av nät när luckan hålls öppen. Risken är störst i dina farvatten för tillfället;-)

Ha en bra fortsättning på er seglats.


Sidor: [1]
WP Forum Server by ForumPress | Lucid Crew
Version: 1.8.2 ; Sidan laddades på: 0.012 sekunder.