Forum

 

Gäst  

Welcome Guest, posting in this forum requires registrering.

Sidor: [1]
Ämne:Motorbyte, Vetus 42
Alpo Kukko
Medlem
Inlägg: 2

Reputation: 0
Motorbyte, Vetus 42
on: December 14, 2014, 19:30

Hej på alla Vagabond-seglare. Vi heter Kati och Alpo, seglar Vagabond 31 nr 31 under namnet S/Y Lyra, och har hemmahamn i Esbo väster om Helsingfors i Finland. Vi tänkte dela vår historia om motorbyte.


För två år sedan märkte vi att vattnet läcker ut under generatorn på vår originalmotor färskvattenkyld Yanmar 3 GMD. Antagligen en gammal frostskada av lappningen att bedöma. Planeringen av att hitta ny motor startades samma dag. Målsättningen var att motorn skulle vara den starkaste möjliga som får plats i motorrummet.


Valet blev en Vetus 42 som beräknades göra 5,5 knop på 1 500 varv och ha samtidigt bränslekonsumption c:a 2 liter/timma. Vi hittade en mycket duktig och pålitlig firma för installation, själva gorde vi rent i motorrummet och målade om där. I samband med motorbytet installerades en tryckvattenpump och 15 liters varmvattenberedare. Varma vattnet används till en Whale-dusch i sittlådan. Duschen känns som lyx och har använts flitigt under första sommaren.


För att kunna utnyttja den nya kraften byttes propellern till en fast 3-bladig 17*11, som visade sig vara relativt rätt för båten. Eventueltt kunde den vara även effektivare. Vi försökte först att kunna köpa en vändbladig propeller men hittade inte rätt produkt/sakkunnig säljare.


Propellern är större än den tidigare 16*13 versionen. Rodret fick formas om något, ett litet större plats för propellern. Samtidigt rundades kanterna bakom propellern. Rundningen hade en häpnadsväckande effekt. Skakningen slutade nästan helt och hållet. Det som vi blev varnade för och var riktigt nervösa för var det eventuella oljudet från skrovet efersom propellern ligger så närä skrovet och strömmingarna skulle växa avsevärt. Ett litet ljud kan skönjas men ingenting farligt. Inne i båten var det dock klart atta ljudisoleingen måste förbättras.


Härligt att ha en motor som svarar när man vill framåt. Vi är nöjda, fast det blev dyrt.


Miguel Midhage
Moderator
Inlägg: 69

Reputation: 0
Re: Motorbyte, Vetus 42
on: December 20, 2014, 07:20

Hej Kati o Alpo!

Tusen tack för att Ni delar med Er av erfarenheterna! Det är säkert en och annan som funderar på att antingen byta till ny motor, eller renovera den befintliga. När Ni sager "runda av kanterna" på propellern, vilken del är det som rundats av då? Kan Ni lägga upp någon bild 🙂

Vi i Vattenvind


Alpo Kukko
Medlem
Inlägg: 2

Reputation: 0
Re: Motorbyte, Vetus 42
on: December 20, 2014, 09:23

Jag hade uttryckt mig felaktigt. Med rundning av kanterna menade jag kanterna i rodret bakom propellern. Bilder är på kommande efter helgen…


Anton Westerberg
Medlem
Inlägg: 12

Reputation: 0
Re: Motorbyte, Vetus 42
on: December 28, 2014, 11:17

Hej!

Intressant att läsa om motorbyte dina erfarenheter! Jag köpte i slutet av sommaren båten med nummer 29 och namnet 'Korpen'. Vintern går åt till att riva ut allt gammalt kablage och bygga nytt elsystem, renovera pentryt med ny kylbox, spis och vvs.

Nästa år planerar jag dock att lyfta ut motorn. Såsom hos många av er andra sitter där är en Yanmar 3GM. Motorn i sig går som en klocka och låter fantastiska fint, men motorkuddarna behöver bytas och jag tänkte samtidigt gå igenom motorn och byta diverse slitdelar. Jag har inte heller nöjd med drivlinan, det är ett Sleipner-system med ställbar pitch. Alltså inte en propeller man reverserar för att backa, utan en pitch som man kan ställa för att optimera varvtalet genom att vrida på en hydraulpump i babords sittbrunnsstuv. Den orsakar en massa oljud som jag uppfattar som kavitation när man kommer över 5 knop. Sänker jag pitchen så kommer det vid ett högre varvtal och höjer jag pitchen så kommer det vid lägre varvtal. Mer eller mindre alltid vid samma hastighet. Den drar dessutom väldigt dåligt på backen. Jag är därför sugen på ersätta detta med en vanlig axel och en fast propeller, och samtidigt byta lagring och tätning vid akterstäven.

– Är det någon som har ett likadant Sleipner-system installerat på sin båt? Erfarenheter?

– Ni som har en Yanmar 3GM, vad har ni för propellerstorlek och marschfart/varvtal?


Vagabond #29 ”Yin-Yang” f.d. ”Korpen” med hemmahamn i Säffle, Vänern. Blev ägare 2014.

Pågående upprustning: har byggt helt nytt elsystem, bytt maskin och drivlina samt renoverat pentryt. Monterat extra förstag/rulle/vaterstag.

Miguel Midhage
Moderator
Inlägg: 69

Reputation: 0
Re: Motorbyte, Vetus 42
on: December 29, 2014, 07:52

Hej på Er!

Vi hade missljud som vi uppfattade som något som kom från propeller vid hastigheter över 5 knop. När vi för några år sedan bytte det vattensmorda propeller-axel-lagret så försvann ljudet o vissa skakningar. Mvh vi i Vattenvind


Anton Westerberg
Medlem
Inlägg: 12

Reputation: 0
Re: Motorbyte, Vetus 42
on: December 30, 2014, 09:53

Hej Miguel!

Vad härligt att höra att lagerbytet redde ut problemet, för jag har också glapp där, speciellt i vertikal riktning. Ska byta detta under vintern och hoppas på att ljudet försvinner även för mig!


Vagabond #29 ”Yin-Yang” f.d. ”Korpen” med hemmahamn i Säffle, Vänern. Blev ägare 2014.

Pågående upprustning: har byggt helt nytt elsystem, bytt maskin och drivlina samt renoverat pentryt. Monterat extra förstag/rulle/vaterstag.

Sidor: [1]
WP Forum Server by ForumPress | Lucid Crew
Version: 1.8.2 ; Sidan laddades på: 0.024 sekunder.